Článek
Postup
01.
Kuřecí stehna omyjte, dobře osušte, osolte a opepřete z obou stran. Ve velké těžké pánvi, ke které máte pokličku, rozehřejte olej na vyšší teplotu.
02.
Kuřecí stehna vložte do pánve kůží dolů a opečte je dohněda. Buďte trpěliví a dopřejte jim čas, jinak hrozí, že kůži potrháte. Maso neobracejte násilím, až se kůže opeče (potrvá to asi 5 minut), stehna se sama uvolní a vy je pak lehce obrátíte. Pak je opečte dohněda i z druhé strany, potrvá to dalších 5 minut.
03.
Až bude maso opečené i z druhé strany, znovu ho obraťte kůží nahoru. Do pánve vlijte bílé víno a nechte ho zredukovat. Míchejte a uvolňujte přitom přípečky ze dna. Až se víno odpaří, vlijte do pánve tolik vývaru, aby dosahoval přibližně do poloviny výšky masa. Přidejte větvičku rozmarýnu, zlehka osolte a opepřete a přiklopte pokličkou, stáhněte plamen na mírný a pomalu duste asi 30–35 minut.
04.
Poté pokličku odklopte a ostrým nožem píchněte do masa v nejsilnější části. Když bude vytékající šťáva čirá, máte téměř hotovo. Zvyšte plamen a nechte část vývaru odpařit, mezitím omyjte hroznové víno. Přidejte ho do pánve a už jenom krátce prohřejte. Stáhněte pánev z ohně, přidejte kousek másla a nechte ho ve šťávě pomalu rozpustit – zjemní ji a lehce zahustí.
Tip: Použít můžete směs bílého a červeného hroznového vína, zvolte to, které máte k dispozici. Skvělé jsou oba druhy, červené navíc přidá šťávě trochu barvy. Máte-li možnost, vyberte hrozny bez pecek.
05.
Jako příloha se k tomuto jídlu výborně hodí kuskus. Nejlepší bude, když ho zalijete horkým vývarem.
Hroznové víno užijete jako každé jiné ovoce také ve sladké kuchyni. Jednoduchá a dobrá je bublanina s hroznovým vínem, výtečný je obrácený koláč s hrozny a ořechy a ideální je hrníčková tvarohová bábovka s hrozny.