Článek
Postup
01.
Připravte si k ruce všechny suroviny: cibuli nakrájejte na drobné kostičky, celer, mrkev a papriku na větší kousky, žampiony očistěte a nakrájejte tak, jak je máte nejraději. Já mám ráda větší kousky hub, proto ty nejmenší nechávám v celku a větší rozčtvrtím. Klidně je ale můžete nakrájet i na plátky.
02.
Ve velké pánvi, do které se později vejdou všechny kousky kuřete bez toho, aby se překrývaly, rozpalte asi dvě lžíce oleje a opečte na něm žampiony dohněda. Vyjměte je stranou a přidejte ještě trochu oleje. Kuřecí stehna osušte, osolte, opepřete a také je opečte z obou stran dohněda. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.
03.
Do uvolněné pánve vsypejte cibuli, mrkev a celer. Osolte, opepřete a opékejte do doby, než začnou měknout. Poté přidejte papriku a také ji krátce opečte. Do pánve teď prolisujte také česnek, ten už jenom krátce promíchejte v horkém tuku.
04.
Přilijte víno a nechte ho zredukovat. Poté přidejte rajčata, rozmarýn a bobkový list. Promíchejte a do pánve rozložte kousky kuřete kůží nahoru. Přilijte tolik vývaru, aby bylo kuře ponořené zhruba ze dvou třetin. Stáhněte plamen na velmi mírný a pod pokličkou duste asi 45–55 minut (podle velikosti kuřecích kousků).
Tip: Někteří lidé nemají rádi, když je maso v omáčce na kosti. Pokud mezi ně patříte, použijte vykostěná kuřecí stehna s kůží. Maso s kostí dodá ale omáčce hlubší a bohatější chuť a ve finále od ní bude téměř opadávat, takže nemusíte mít obavy.
05.
Až bude kuře měkké, přidejte do hrnce opečené houby a hrst oliv. Poté už jenom krátce prohřejte. K tomuto jídlu se hodí mnoho příloh: krémová bramborová kaše, těstoviny i dobrý chléb. Ale naše rodina ho má nejraději s rýží.
Máte raději českou klasiku? Recept na mysliveckou pečeni jsem našla v legendární sandtnerce a je jedním slovem skvělý. Přesvědčte se sami!