Článek
Někteří lidé nemají rádi, když je maso v omáčce na kosti. Patříte mezi ně? Použijte vykostěná kuřecí stehna s kůží. Maso s kostí dodá ale omáčce hlubší a bohatější chuť a ve finále od ní bude téměř opadávat, takže nemusíte mít obavy.
Postup
01.
Připravte si k ruce všechny suroviny: cibuli nakrájejte na drobné kostičky, celer, mrkev a papriku na větší kousky, žampiony očistěte a nakrájejte tak, jak je máte nejraději.
02.
Ve velké pánvi, do které se později vejdou všechny kousky kuřete bez toho, aby se překrývaly, rozpalte asi dvě lžíce oleje a opečte na něm žampiony dohněda. Vyjměte je stranou a přidejte ještě trochu oleje. Kuřecí stehna osušte, osolte, opepřete a také je opečte z obou stran dohněda. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.
03.
Do uvolněné pánve vsypejte cibuli, mrkev a celer. Osolte, opepřete a opékejte do doby, než začne zelenina měknout. Poté přidejte papriku a také ji krátce opečte. Do pánve prolisujte česnek a už ho jenom krátce promíchejte v horkém tuku.
04.
Přilijte víno a nechte ho zredukovat. Poté přidejte rajčata, rozmarýn a bobkový list. Promíchejte a do pánve rozložte kousky kuřete kůží nahoru. Přilijte tolik vývaru, aby bylo kuře ponořené zhruba ze dvou třetin. Stáhněte plamen na velmi mírný a pod pokličkou duste asi 45 až 55 minut (podle velikosti kuřecích kousků).
05.
Až bude kuře měkké, přidejte do hrnce opečené houby a hrst oliv. Poté už jenom krátce prohřejte. K tomuto jídlu se hodí mnoho příloh: krémová bramborová kaše, těstoviny i dobrý chléb.
Máte raději českou klasiku? Tenhle recept na mysliveckou pečeni je z legendární „sandtnerky“ a je jedním slovem skvělý. Přesvědčte se sami!