Hlavní obsah
4,0
(29)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V italské kuchyni najdete mnoho receptů na způsob „cacciatore“, znamená to po lovecku či myslivecku. Liší se v jednotlivostech, ale vždy mají bohatou a voňavou omáčku, která je skvělá k těstovinám i rýži.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 8 horních kuřecích stehen
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1/2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g žampionů
  • 1 hrst oliv černých
  • 100 ml bílého vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Připravte si k ruce všechny suroviny: cibuli nakrájejte na drobné kostičky, celer, mrkev a papriku na větší kousky, žampiony očistěte a nakrájejte tak, jak je máte nejraději. Já mám ráda větší kousky hub, proto ty nejmenší nechávám v celku a větší rozčtvrtím. Klidně je ale můžete nakrájet i na plátky.

02.

Ve velké pánvi, do které se později vejdou všechny kousky kuřete bez toho, aby se překrývaly, rozpalte asi dvě lžíce oleje a opečte na něm žampiony dohněda. Vyjměte je stranou a přidejte ještě trochu oleje. Kuřecí stehna osušte, osolte, opepřete a také je opečte z obou stran dohněda. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.

03.

Do uvolněné pánve vsypejte cibuli, mrkev a celer. Osolte, opepřete a opékejte do doby, než začnou měknout. Poté přidejte papriku a také ji krátce opečte. Do pánve teď prolisujte také česnek, ten už jenom krátce promíchejte v horkém tuku.

04.

Přilijte víno a nechte ho zredukovat. Poté přidejte rajčata, rozmarýn a bobkový list. Promíchejte a do pánve rozložte kousky kuřete kůží nahoru. Přilijte tolik vývaru, aby bylo kuře ponořené zhruba ze dvou třetin. Stáhněte plamen na velmi mírný a pod pokličkou duste asi 45–55 minut (podle velikosti kuřecích kousků).

Tip: Někteří lidé nemají rádi, když je maso v omáčce na kosti. Pokud mezi ně patříte, použijte vykostěná kuřecí stehna s kůží. Maso s kostí dodá ale omáčce hlubší a bohatější chuť a ve finále od ní bude téměř opadávat, takže nemusíte mít obavy.

05.

Až bude kuře měkké, přidejte do hrnce opečené houby a hrst oliv. Poté už jenom krátce prohřejte. K tomuto jídlu se hodí mnoho příloh: krémová bramborová kaše, těstoviny i dobrý chléb. Ale naše rodina ho má nejraději s rýží.

Máte raději českou klasiku? Recept na mysliveckou pečeni jsem našla v legendární sandtnerce a je jedním slovem skvělý. Přesvědčte se sami!

Načítám