Hlavní obsah
4,2
(5)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nekomplikované jídlo z vykostěných kuřecích stehen na způsob maďarského perkeltu dokáže navodit pohodovou atmosféru. Bohatá červená omáčka je plná zeleniny a domácí špecle se k ní skvěle hodí.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 600 g vykostěných kuřecích stehen
  • 1 ks cibule
  • 2 ks rajčat
  • 1 ks bílá paprika
  • 4 lžíce oleje
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 1,5 lžičky paprik
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Špecle
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 ks vejce
  • 250 ml vody
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na kousky velikosti sousta, cibuli nakrájejte nadrobno. Slupku rajčat nařízněte do kříže, spařte je vařící vodou a oloupejte. Oloupaná rajčata a papriku pak nakrájejte na menší kostičky.

02.

V hrnci rozehřejte olej (nebo ještě líp sádlo) na vyšší teplotu. Kuřecí maso osolte, opepřete a opečte do světle hnědé barvy. Vyjměte ho na talíř a nechte chvíli bokem.

Tip: Když chcete ušetřit, kupujte kuře vždy v celku. Doma ho rozdělte na jednotlivé části a skelet. Když přidáte dostatek zeleniny, uvaříte z něj minimálně dvě jídla a navíc hrnec silného vývaru.

03.

Do uvolněného hrnce vsypejte cibuli, osolte, opepřete a opečte ji dosklovata, potrvá to asi tři až čtyři minuty. Poté přidejte nakrájenou papriku a společně s cibulí dál opékejte, až cibule lehce zezlátne. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou papriku a dobře ji rozmíchejte v horkém tuku.

Tip: Máte-li rádi ostřejší jídla, můžete přidat i půl lžičky pálivé papriky.

04.

Přidejte nakrájená rajčata a do hrnce vraťte i maso. Přidejte tolik vývaru, aby bylo maso téměř potopené, a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na mírný a pod pokličkou zvolna duste 25 až 30 minut.

05.

Zatímco se maso dusí, dejte vařit velký hrnec vody na špecle. Do mísy vsypejte mouku a sůl a dobře je promíchejte metličkou. Přidejte vejce a lehce je vidličkou částečně zapracujte do mouky, postačí, když se spojí s její částí na hustější kaši. Poté postupně přilévejte vlažnou vodu (budete potřebovat přibližně 250–⁠270 ml) a vařečkou míchejte, až vznikne polotuhé a trochu lepivé těsto.

06.

Až začne voda v hrnci vařit, protlačte těsto přes síto na halušky do hrnce. Vařečkou špecle promíchejte a odlepte ode dna. Poté, co vyplavou na hladinu, je ještě krátce povařte (postačí 1–⁠2 minuty) a sceďte. Podávejte ihned, nebo je promíchejte se lžičkou másla, aby se neslepily.

Tip: Těsto na špecle je jednoduché a i s vařením vám příprava zabere 15 minut. Když už se do nich pustíte, připravte rovnou větší množství. Na druhý den je můžete připravit s vajíčkem.

Trojici cibule, rajče, paprika najdete v základu dalších skvělých jídel. I na konci sezony je seženete za dobrou cenu, takže je čas připravit si dobré lečo, maďarský šlambuc nebo je zavařit na zimu.

Načítám