Článek
Postup
01.
Začněte kuřetem. Maso pečlivě omyjte pod studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Z obou stran osolte a opepřete. Řízky podélně rozkrojte na poloviny a lehce naklepejte tupou stranou paličky tak, aby výška masa byla zhruba jeden centimetr.
02.
Sušená rajčata a olivy rozkrojte na půlky, žampiony na plátky. Pokud chcete, přidejte i proužky mrkve. Na jeden konec řízku střídavě položte suroviny a pomocí prstů srolujte.
03.
Rolky důkladně omotejte provázkem, aby se vám nerozbalily a náplň během pečení nevypadla. Pekáček nebo plech vymažte olejem, položte na něj naplněné maso, přidejte plátky másla a zakryjte alobalem. Pečte na 190 °C zhruba 40 minut.
04.
Po čtyřiceti minutách alobal sundejte, maso potřete ještě máslem a nechte v troubě dalších 10 až 15 minut, aby se vytvořila kůrčička. Když je kuře hotové, nechte ho chvilku vychladnout a pomocí ostrého nožíku opatrně odstraňte provázek.
04.
Brambory zbavte slupky a nakrájejte na menší kostičky, stejně tak i mrkev, kterou přidejte k bramborám. Zalijte vodou do ¾ zeleniny, osolte a dejte vařit. Když je zelenina měkká, vodu slijte a pomocí tyčového mixéru nebo šťouchadlem rozmačkejte na kaši. Nemusí být úplně hladká, když jsou vidět kousky mrkve, vypadá lépe. Podle chuti dosolte, přidejte máslo a trochu teplého mléka, aby byla krásně krémová.
06.
Na talíř dejte kopeček kaše, maso našikmo rozkrojte a mozaikou položte směrem ven. Polijte šťávou z výpeku a dozdobte třeba posekanou pažitkou nebo plátkem másla.
Další tipy
Při naklepávání je dobré použít mikrotenový sáček. Položte jej na maso a klepejte, povrch masa tolik nepoškodíte.
Místo kuřete můžete použít třeba krůtí maso, králíka nebo vepřové. U králíka ale plátky proložte slaninou, aby nebyl moc suchý.
Ani náplni se meze nekladou. Můžete zkusit cokoli, co máte rádi. Výborné jsou pikantní a hodně výrazné chutě, jako třeba námi použitá sušená rajčata, plísňové sýry, nakládaná zelenina a chilli koření.
Pokud se vám z masa vypeče hodně šťávy, můžete si výpek přelít do kastrůlku, zalít trochou vína a přidat máslo, které omáčku zahustí. Potom už jen přelijte přes rolky.
S kaší se dá také kouzlit. Můžete do ní přidat spoustu zajímavých věcí a pokaždé bude mít jiný chuťový rozměr. Zkuste třeba posekané bylinky prohřáté na másle, osmahnutou cibulku nebo přidejte do hrnce ještě jinou kořenovou zeleninu, jako třeba petržel, celer, květák nebo i brokolici. Výborná bude i kaše okořeněná muškátovým oříškem.
Pokud brambory s mrkví trochu rozvaříte, nic se neděje, alespoň se vám budou lépe mačkat.