Článek
Postup
01.
Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kostky. V míse ho promíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem a kořením a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ale klidně i přes noc. Nemáte-li koření na gyros, přidejte čerstvé bylinky (skvělý je rozmarýn, tymián nebo oregano) nebo alespoň špetku pepře, mleté červené papriky a kmínu.
Tip: Když chcete ušetřit, kupujte kuře vždy v celku a doma ho rozdělte na jednotlivé části. Stehna upečte, nebo je připravte na zelenině, ze skeletů uvařte vývar a zbytky obraného masa přidejte do rizota.
02.
Na jednoduchý okurkový salát, který budete podávat jako dip, nastrouhejte okurku nahrubo, jemně ji osolte, nechte chvíli odstát a poté z ní vymačkejte přebytečnou šťávu. Promíchejte ji s jogurtem, přidejte prolisovaný česnek, špetku pepře a nechte v chladu rozležet.
03.
Do velké nepřilnavé pánve kápněte trochu oleje, rozpalte ho na vyšší teplotu a přidejte na ní maso i s marinádou. Teď ho osolte, přidejte ještě špetku pepře a za občasného míchání ho opečte ze všech stran dohněda. Podle velikosti kousků to bude trvat 10–15 minut. Jogurtová marináda se při opékání téměř ztratí a zůstanou jenom jemné a šťavnaté kuřecí kousky.
04.
Na stůl připravte vychlazený salát a velkorysou porci nakrájené zeleniny (ledový salát, rajčata, přidat můžete i nahrubo nastrouhanou mrkev a máte-li, tak i hrst kukuřice). Přiložte domácí tortilly a maso a nechte strávníky, ať si každý připraví svou porci. Obzvlášť děti tak rády snědí i větší než malé množství zeleniny.
Studená večeře je taky večeře. Neodbývejte se uzeninami a připravte v týdnu dobrou pomazánku. Skvělé jsou ty z tvarohu, které vám dodají pořádnou porci kvalitních bílkovin. Zkusit můžete tu s celerem a mrkví, jemnou s pivem nebo klasickou „budapešť“.