Hlavní obsah
4,5
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Při jídle si budete olizovat prsty, vaši spolustolovníci vám to ale rádi odpustí. Budou to tak totiž dělat také. Šťavnatým, lepkavým a trochu pikantním křidélkům se nedá odolat. 

10 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 12 ks kuřecích křídel
Marináda
  • 3 stroužky česneku
  • 3,5 cm čerstvého zázvoru
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K dokončení
  • 150 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 2 snítky čerstvého koriandru
Článek

Postup

01.

Kuřecí křídla rozdělte v kloubech na tři části, špičky odložte do vývaru. Zázvor a česnek oloupejte a jemně je nastrouhejte.

Tip: Špičky křídel, odřezky kůží a skelety z porcování kuřete průběžně odkládejte do mrazničky. Až se vám jich nashromáždí dostatečné množství, připravte silný domácí vývar. Co nesníte, rozdělte do menších nádob a znovu zamrazte. Takhle budete mít po ruce skvělý základ na různé polévky a omáčky.

02.

Smíchejte suroviny na marinádu, množství chilli upravte podle své chuti. Masité části kuřecích křídel dejte do mísy, přelijte je marinádou a dobře promíchejte. Přikryjte je fólií a nechte přes noc marinovat.

03.

Předehřejte troubu na 150 °C. Křidélka rozložte v jedné vrstvě na plech a pečte asi hodinu. Během pečení je dvakrát či třikrát potřete zbývající marinádou. Zhruba po hodině zkontrolujte, zda je maso dostatečně měkké a případně mu ještě chvíli dopřejte. Díky pomalejšímu a delšímu pečení maso zůstane šťavnaté a bude odpadávat od kosti.

04.

Až bude maso měkké, znovu ho potřete marinádou, zvyšte teplotu na 200 °C a už jenom krátce dopečte do lákavé barvy, mělo by stačit 5 až 10 minut. Křídla v této fázi hlídejte, aby se nespálila. Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, plech můžete po chvíli v troubě otočit (a při té příležitosti křídla znovu potřít marinádou).

05.

Upečená křídla přeložte na servírovací talíř, volně je překryjte alobalem a nechte chvíli odpočinout. Z plechu slijte do malého hrnce zbytky marinády a přidejte kuřecí vývar. Krátce povařte do zhoustnutí a před servírováním kuřecí křídla ještě pokapejte touto lepkavou omáčkou. Posypejte sezamem, přidejte lístky čerstvého koriandru a můžete servírovat. Jako příloha se hodí křupavá bageta.

Aby bylo jídlo sytější a zdravější, přidejte k němu misku salátu. Teď v zimě sáhněte třeba po zelí: je už pak na vás, zda připravíte klasický salát coleslaw nebo si vyberete hanácký salát z červeného zelí.

Načítám