Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na západním pobřeží Indie leží maličký stát Goa, který odpradávna lákal portugalské mořeplavce. Aby maso vydrželo dlouhou plavbu, nakládali ho do směsi vinného octa a česneku. Místním obyvatelům zachutnalo a přijali ho za své: obohatili ho o pořádnou dávku voňavého koření, a tak vzniklo asi nejznámější goanské jídlo vindaloo.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1/2 lžičky soli
Na kořenící pastu
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 5 ks zeleného kardamomu
  • 1 lžička pískavice řeckého sena
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 3 hřebíčky
  • 1 lžička chilli
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce bílého vinného octa
Článek

Vindaloo se původně připravovalo z vepřového, dnes se potkáte i s verzemi z hovězího, skopového a kuřecího masa. Směs koření na vindaloo koupíte běžně v obchodě, namíchat si ji ale můžete i doma. Nezapomeňte na pořádnou dávku chilli papriček: vindaloo má být totiž voňavé, navinulé, ale hlavně pořádně ostré.

Postup

01.

Nejdřív si připravte kořenící pastu: koření dejte do hmoždíře (z tobolek kardamomu vysypejte semínka) a pořádně rozdrťte. Množství chilli přizpůsobte podle jeho síly a své chuti, vindaloo by mělo být ale spíše ostřejší. Přidejte nastrouhaný česnek, zázvor a vinný ocet a všechno pořádně promíchejte.

Tip: Pokud máte hotovou směs koření na vindaloo, smíchejte dvě lžíce s česnekem, zázvorem a octem a dál pokračujte stejně.

02.

Kuřecí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, promíchejte ho s kořeněnou pastou a nechte půl hodiny marinovat. Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno.

03.

Ve větším kastrolu rozehřejte olej (nebo ještě lépe přepuštěné máslo) na střední teplotu, přidejte cibuli, osolte a osmažte ji dosklovata. Poté přidejte i naložené maso a ze všech stran ho krátce opečte. Přidejte rajčatový protlak a cukr a dobře rozmíchejte. Podlijte necelým hrnkem vody, ještě jednou promíchejte a pod částečně odklopenou pokličkou duste na mírném ohni asi 30 minut. Podávejte s rýží.

Tip: V sezoně nahraďte rajčatový protlak vyzrálým oloupaným a nasekaným rajčetem.

Indická kuchyně je bohatá, voňavá a pestrobarevná, najdete v ní spoustu inspirací na levná a chutná jídla. Obejdete se i bez drahých exotických ingrediencí, základní koření na voňavé kari seženete v každé večerce.

Načítám