Článek
Vindaloo se původně připravovalo z vepřového, dnes se potkáte i s verzemi z hovězího, skopového a kuřecího masa. Směs koření na vindaloo koupíte běžně v obchodě, namíchat si ji ale můžete i doma. Nezapomeňte na pořádnou dávku chilli papriček: vindaloo má být totiž voňavé, navinulé, ale hlavně pořádně ostré.
Postup
01.
Nejdřív si připravte kořenící pastu: koření dejte do hmoždíře (z tobolek kardamomu vysypejte semínka) a pořádně rozdrťte. Množství chilli přizpůsobte podle jeho síly a své chuti, vindaloo by mělo být ale spíše ostřejší. Přidejte nastrouhaný česnek, zázvor a vinný ocet a všechno pořádně promíchejte.
Tip: Pokud máte hotovou směs koření na vindaloo, smíchejte dvě lžíce s česnekem, zázvorem a octem a dál pokračujte stejně.
02.
Kuřecí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, promíchejte ho s kořeněnou pastou a nechte půl hodiny marinovat. Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno.
03.
Ve větším kastrolu rozehřejte olej (nebo ještě lépe přepuštěné máslo) na střední teplotu, přidejte cibuli, osolte a osmažte ji dosklovata. Poté přidejte i naložené maso a ze všech stran ho krátce opečte. Přidejte rajčatový protlak a cukr a dobře rozmíchejte. Podlijte necelým hrnkem vody, ještě jednou promíchejte a pod částečně odklopenou pokličkou duste na mírném ohni asi 30 minut. Podávejte s rýží.
Tip: V sezoně nahraďte rajčatový protlak vyzrálým oloupaným a nasekaným rajčetem.
Indická kuchyně je bohatá, voňavá a pestrobarevná, najdete v ní spoustu inspirací na levná a chutná jídla. Obejdete se i bez drahých exotických ingrediencí, základní koření na voňavé kari seženete v každé večerce.