Článek
Proč by kuřecí játra měla dostat šanci? Jsou nenahraditelným spojencem pro zdravou krev – díky vysokému obsahu železa bojují proti únavě a chudokrevnosti. Vitamin A zlepší pleť a zrak, zatímco B12 dodá energii. Ať už je orestujete a uděláte si kuřecí játra na cibulce nebo je proměníte v jemnou játrovou paštiku, vždycky vytvoříte něco výjimečného. V tomto receptu získají nový nádech: v kombinaci s aromatickou šalvějí vznikne pokrm, který je stejně elegantní jako rychlý na přípravu.
Postup
01.
Nejprve připravte polentu. V hrnci povařte vodu s mlékem, utřeným česnekem a kořením. Vložte máslo a až se rozpustí, nasypejte do hrnce za stálého míchání polentu. Na mírném ohni vařte asi 5 minut, polenta zhoustne. Pak vmíchejte sýr.
02.
Poté připravte játra. Pokrájejte je na větší kousky a obalte v hladké mouce. Na olivovém oleji lehce osmahněte nakrájený pórek, přidejte na plátky nasekaný česnek a šalvěj, nechte rozvonět, a jakmile začne česnek zlátnout, vyndejte z pánve.
03.
Dále na oleji v pánvi osmahněte játra, přidávejte je postupně, ať se olej moc neochladí. Opékejte, až mají játra lehce nahnědlou barvu, pak zpět přihoďte pórek s česnekem a šalvějí a krátce opékejte.
04.
Zalijte vínem, opepřete a vařte na mírném ohni. Směs začne houstnout. Bude-li potřeba, přilijte trochu vína nebo vody. Jako další krok přidejte špetku muškátového oříšku a asi po 5–10 minutách osolte dle chuti a chvíli vařte. Za závěr přilijte smetanu, vhoďte hrst nakrájené petrželky, a když omáčka projde varem, podávejte s polentou.