Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Drůbežářský závod Klatovy

Foto: Drůbežářský závod Klatovy

Kuřecí játra jsou nenápadná a levná – a přitom je to velice chutný zdroj mnoha důležitých živin! Tahle surovina, často opomíjená ve prospěch dražších a luxusnějších ingrediencí, se pyšní obrovským množstvím železa a vitaminů A a B12. Hledáte způsob, jak za málo peněz vykouzlit výživný a výtečný pokrm? Vyzkoušejte tento recept.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g kuřecích jater
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 ks stroužku česneku
  • 1 půlka pórku
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 100 ml šlehačky
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 hrst čerstvé šalvěje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce nasekané petrželky
Polenta
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek polenty
  • 1 list bobkového listu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 50 g másla
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
Článek

Proč by kuřecí játra měla dostat šanci? Jsou nenahraditelným spojencem pro zdravou krev – díky vysokému obsahu železa bojují proti únavě a chudokrevnosti. Vitamin A zlepší pleť a zrak, zatímco B12 dodá energii. Ať už je orestujete a uděláte si kuřecí játra na cibulce nebo je proměníte v jemnou játrovou paštiku, vždycky vytvoříte něco výjimečného. V tomto receptu získají nový nádech: v kombinaci s aromatickou šalvějí vznikne pokrm, který je stejně elegantní jako rychlý na přípravu.

Postup

01.

Nejprve připravte polentu. V hrnci povařte vodu s mlékem, utřeným česnekem a kořením. Vložte máslo a až se rozpustí, nasypejte do hrnce za stálého míchání polentu. Na mírném ohni vařte asi 5 minut, polenta zhoustne. Pak vmíchejte sýr.

02.

Poté připravte játra. Pokrájejte je na větší kousky a obalte v hladké mouce. Na olivovém oleji lehce osmahněte nakrájený pórek, přidejte na plátky nasekaný česnek a šalvěj, nechte rozvonět, a jakmile začne česnek zlátnout, vyndejte z pánve.

03.

Dále na oleji v pánvi osmahněte játra, přidávejte je postupně, ať se olej moc neochladí. Opékejte, až mají játra lehce nahnědlou barvu, pak zpět přihoďte pórek s česnekem a šalvějí a krátce opékejte.

04.

Zalijte vínem, opepřete a vařte na mírném ohni. Směs začne houstnout. Bude-li potřeba, přilijte trochu vína nebo vody. Jako další krok přidejte špetku muškátového oříšku a asi po 5–10 minutách osolte dle chuti a chvíli vařte. Za závěr přilijte smetanu, vhoďte hrst nakrájené petrželky, a když omáčka projde varem, podávejte s polentou.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie11 983,04 kJ
Bílkoviny144,32 g
Tuky133,53 g
Sacharidy261,75 g
Sůl4,99 g
SAFA63,53 g
Vláknina20,92 g
Cukry41,19 g

Načítám