Článek
Přiznávám, nerada používám kečup jako surovinu při vaření. Tenhle recept je ale výborný: kuličky z fádnějšího krůtího masa jsou krásně šťavnaté a sladkokyselá omáčka s kečupem jim vyloženě sluší.
Postup
01.
Mleté krůtí maso dejte do velké mísy. Přidejte 3-4 lžíce ledové vody a všechny další suroviny na kuličky a rukou řádně propracujte, až vznikne světlá, kompaktní a soudržná hmota. Pak si navlhčete ruce ve studené vodě, z hmoty odebírejte kousky a tvarujte kuličky velké asi jako vlašský ořech (přitom si ruce průběžně namáčejte ve studené vodě). Skládejte je na tác a až budou všechny hotové, přikryjte je potravinářskou fólií a nechte alespoň 15–20 minut odležet v lednici.
02.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej. Vložte do něj kuličky a celé je opečte dohněda – opatrně je přitom obracejte. Až budou ze všech stran osmažené, podlijte je vodou (nebo ještě lépe vývarem) tak, aby byl v pánvi asi 1 cm tekutiny. Přiklopte, stáhněte plamen na mírný a zvolna krátce poduste, podle velikosti kuliček postačí 15–20 minut.
Tip: Na smažení použijte sezamový olej, má výraznou chuť a je tradiční součástí asijských receptů.
03.
V mezičase si připravte omáčku prostým prošleháním všech surovin. Odklopte pokličku a zkontrolujte, zda jsou kuličky hotové i vevnitř (jednu rozřízněte). Poté zvyšte plamen a nechte odpařit většinu tekutiny. Na závěr k masu vmíchejte omáčku, krátce ji prohřejte a kuličky v ní pořádně obalte.
Tip: Omáčku můžete naředit malým množstvím vody nebo ananasového džusu, postačí 3–4 lžíce.
04.
Podávejte bohatě posypané sezamovými semínky s miskou rýže. Kuličky jsou skvělé hned, ale i později v pokojové teplotě. Můžete si je s sebou sbalit do krabičky k obědu nebo podávat jako pohoštění na party.
Tento recept je velmi populární v Japonsku. Tamní kuchyně, to není jen suši a vývar z řas. Najdete v ní recepty, u kterých si vystačíte se surovinami z běžného supermarketu, a výsledek lahodí i středoevropské chuti. Vepřová panenka v japonském stylu bude hotová za půl hodiny a vepřové řízky tonkatsu z trouby s přílohou z křupavého zelí jsou krásně šťavnaté a křupavé.