Článek
Postup
01.
Oloupané a na kostky nakrájené brambory zalijte vodou, osolte a dejte vařit na cca 15 minut (aby byly uvařené do poloměkka). Vodu z brambor slijte, ale nevylévejte.
02.
Do hrnce s horkými bramborami vraťte asi polovinu vody, vše zasypte moukou a koncem vařečky prošťouchejte. Hrnec přikryjte pokličkou a postavte ho na mírný plamen. Brambory s moukou nechte asi 15 až 20 minut propařit.
03.
Poté brambory rozšťouchejte co nejvíce dohladka, dobře míchejte a těsto roztírejte o stěny kastrolu, aby bylo hladké a nelepilo. Nyní lžící namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujte škubánky.

Se slaninou a zakysanou smetanou chutnají skvěleFoto: Svatava Vašková
04.
Na pánev dejte péct na kostičky nakrájenou prorostlou slaninu. Když je opečená, servírujte ji na kucmochu společně se lžící zakysané smetany. Celou porci posypte sekanou pažitkou, solí a čerstvě namletým pepřem.
Pestrý a chutný jídelníček dokážete připravit i s omezeným rozpočtem. Připravili jsme menu na celý týden tak, aby částka za porci nepřesáhla 30 korun. Levný jídelníček krok za krokem