Článek
Postup
01.
Čočku zalijte v misce vroucí vodou a nechte stát, než si připravíte zbytek. Aby byla správně měkká, je třeba použít červenou čočku půlenou, nikoli celou.
02.
Na zeleninu a sýr si vezměte k ruce robot nebo mixér. Mrkev oloupejte a nastrouhejte či rozmixujte najemno, jarní cibulku očistěte a nasekejte a sýr nastrouhejte. Vše vložte do mísy, přidejte maso, vejce, prolisovaný česnek, trochu soli, čerstvě mletý pepř a majoránku.
03.
Přidejte dobře scezenou čočku a rukama pořádně propracujte. Poté si ruce namočte a přímo na plech pokapaný trochou tuku vytvarujte úzkou šišku. Sekanou pokapejte olejem, podlijte trochou vody, zapíchněte do ní 3 párátka a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut nebo až jsou párátka po vytažení čistá.
04.
Podávejte jen tak, s čerstvou zeleninou, salátem či bramborovou kaší.
Červená čočka je dobře stravitelná, rychle se uvaří a skvělá je i do polévky, krémového kari nebo třeba karbanátků.