Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Forma je poměrně tradiční, obsah už nikoli. Zkuste sekanou ve zdravější verzi - z krůtího masa, červené čočky, mrkve a sýru. Když ji méně osolíte, s čistým svědomím ji můžete dát i batoleti. Nebo si ji dopřát při dietě. V takovém případě můžete vynechat sýr, ale se sýrem je zkrátka všechno lepší...

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
  • 60 g červené čočky
  • 2 ks mrkve
  • 3 ks jarní cibulky
  • 100 g goudy
  • 400 g mletého krůtího masa
  • 1 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Čočku zalijte v misce vroucí vodou a nechte stát, než si připravíte zbytek. Aby byla správně měkká, je třeba použít červenou čočku půlenou, nikoli celou.

02.

Na zeleninu a sýr si vezměte k ruce robot nebo mixér. Mrkev oloupejte a nastrouhejte či rozmixujte najemno, jarní cibulku očistěte a nasekejte a sýr nastrouhejte. Vše vložte do mísy, přidejte maso, vejce, prolisovaný česnek, trochu soli, čerstvě mletý pepř a majoránku.

03.

Přidejte dobře scezenou čočku a rukama pořádně propracujte. Poté si ruce namočte a přímo na plech pokapaný trochou tuku vytvarujte úzkou šišku. Sekanou pokapejte olejem, podlijte trochou vody, zapíchněte do ní 3 párátka a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut nebo až jsou párátka po vytažení čistá.

04.

Podávejte jen tak, s čerstvou zeleninou, salátem či bramborovou kaší.

Foto: Kateřina Harudová

Uvedené množství vystačí na 4 slušné porceFoto: Kateřina Harudová

Červená čočka je dobře stravitelná, rychle se uvaří a skvělá je i do polévky, krémového kari nebo třeba karbanátků.

Energetická hodnota celkem - 1 kus
Energie6 665,24 kJ
Bílkoviny135,01 g
Tuky91,4 g
Sacharidy50,58 g
Sůl14,89 g
SAFA37,33 g
Vláknina15,56 g
Cukry10,84 g

Načítám