Článek
Postup
01.
Z pórku odřízněte kořínky, odstraňte ovadlé listy a pořádně ho omyjte ve studené vodě – nejvíc nečistot se drží v místech, kde světlá část přechází do zelené. Nechte ho dobře okapat a nakrájejte na kolečka. Vlhkým ubrouskem otřete žampiony a nakrájejte je na tenčí plátky. Krůtí prsa omyjte, dobře osušte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm.
02.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte asi 4 lžíce oleje. Plátky masa velmi lehce naklepejte (postačí i klouby prstů), osolte a opepřete z obou stran a vložte do rozpáleného oleje. Opečte je z obou stran do světle hnědé barvy, tenkým plátkům postačí 3–4 minuty z každé strany. Opečené maso vyjměte z pánve a nechte chvíli stranou.
03.
Do uvolněné pánve kápněte ještě trochu oleje a vsypejte nakrájené žampiony. Osolte, opepřete a opečte je dohněda. Houby pustí po chvíli trochu vody, která začne uvolňovat přípečky ze dna pánve, pomozte jim i vařečkou. Až budou žampiony opečené, přihoďte do pánve asi dvě třetiny pórku, přidejte hořčici a krátce promíchejte v horkém tuku.
Tip: Pokud máte rádi česnek, můžete přidat do pánve společně s pórkem dva prolisované stroužky.
04.
K opečené zelenině vlijte smetanu a stáhněte plamen na velmi mírný. Do pánve vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, přidejte poslední třetinu pórku a už jenom 2–3 minutky společně prohřejte.
Tip: Když máte po ruce čerstvé bylinky, přidejte je do omáčky. Skvělý bude tymián i rozmarýn.
Jako příloha se k tomuto jídlu nejvíc hodí těstoviny anebo si k omáčce uvařte rýži. Nikdy nic nezkazí ani nejlepší bramborová kaše nebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky.