Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte nadrobno, zeleninu na menší kostky, králíka rozdělte na porce, omyjte a dobře osušte. Ve větším kastrolu, do kterého se později vejdou kousky masa bez překrývání, rozpalte směs másla a oleje na vyšší teplotu.
02.
Králíka osolte, opepřete a opečte z obou stran dohněda. Udělejte to ve dvou dávkách, aby se maso opravdu opeklo, jinak pustí příliš vody a začne se spíš dusit. Opečené porce králíka dejte na chvíli bokem a do uvolněného kastrolu vsypejte nakrájenou zeleninu. Osolte, opepřete, přidejte tymián a opékejte asi 5 minut, až se zelenina rozvoní a začne měknout.
03.
Přidejte dvě lžičky hořčice a krátce ji rozmíchejte v horkém tuku. Do kastrolu vlijte víno a nechte ho téměř odpařit, vařečkou při tom uvolněte všechny přípečky ze dna. Až se víno zredukuje, vraťte do kastrolu králíka a maso podlijte vývarem, aby bylo ponořené zhruba ze dvou třetin. Přiklopte a na mírném ohni duste pod pokličkou asi hodinu (podle velikosti a stáří králíka), až bude maso úplně měkké.
04.
Porce měkkého masa vyjměte a dokončete omáčku. Propasírujte ji do čistého hrnce a přidejte zbylou hořčici. Promíchejte a zjemněte smetanou. Vraťte do hrnce i králíka, přelijte ho omáčkou a společně už jenom krátce prohřejte. Podávejte se širokými nudlemi.
Tip: Vyladit správně množství hořčice v tomto klasickém francouzském pokrmu není jednoduché: každá je jiná. Přidávejte ji do omáčky postupně, ochutnávejte a počítejte s tím, že smetana omáčku zjemní.
K omáčce si udělejte kynuté houskové knedlíky anebo bramborové knedlíky jako od babičky. Výborné jsou i luxusní karlovarské knedlíky vařené ve fólii a dietní špaldové knedlíky v hrnku. Výtečné jsou i hrníčkové knedlíky s kopřivami.