Článek
Králičí maso je nejen velmi chutné, ale má i vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje vyvážený poměr důležitých aminokyselin a vitaminů řady B. A je také bohaté na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek.
Postup
01.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, stroužky česneku jen oloupejte a jablko zbavte jadřince a nakrájejte na osminy. Vše dejte na dno pekáče a lehce osolte.
02.
Vepřovému bůčku odkrojte kůži a nakrájejte ho na kousky. Osolte je a rozložte na cibuli, česnek a jablka. Celého králíka ze všech stran osolte a položte k vepřovému masu. Vše posypejte celým kmínem a podlijte troškou vody (cca 100 ml).
03.
Pekáč přiklopte a dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C asi na hodinu. Po této době by mělo být maso měkké, zvyšte tedy teplotu na 190 °C, pekáč odkryjte a dopečte dozlatova. Během dopékání maso přelévejte výpekem.
04.
Hotového králíka rozporcujte a i s vepřovým ho servírujte s bramborovými knedlíky nebo šťouchanými bramborami se smaženou cibulkou.
Nejlepší přílohy k masu
Nikdy nic nezkazí bramborová kaše, ale skvělý je i jednoduchý houskový anebo rychlý bramborový knedlík. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bramborové lokše a bezlepkové slezské kluzky bez vajec. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?
Video: Jak na dokonale osmaženou cibulku? Několik druhů krok za krokem.