Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

U těchto opravdu šťavnatých kroket v křupavém kabátku nikdy neuslyšíte: „Já už králíka nechci....“ Naopak – nebudete je stačit smažit, protože vám budou mizet pod rukama. Tak jsou dobré!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na krokety
  • 200 g vařeného králičího masa
  • 50 g anglické slaniny
  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 ks žloutků
  • 1 plátek toastového chleba
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 dávka soli a pepře
Na obalení
  • 1 ks vajec na obalování
  • 1 špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky na obalování
  • 200 ml oleje na smažení
Článek

Krokety podávejte s bramborovou kaší – a můžete ji vylepšit o bylinkové máslo. Skvěle také chutnají se šťouchaným nebo klasickým bramborem.

Postup

01.

Na pánvi připravte z másla a hladké mouky světlou jíšku. Zalijte ji mlékem a dvěma lžícemi vody, která vám zbyla z vaření králíka (můžete použít obyčejnou vodu). Důkladně prošlehejte, uvařte hustou omáčku a nechte ji vychladnout.

02.

Zatímco omáčka chladne, nakrájejte plátek toastového chleba na kostičky a zalijte ho vodou. Nechte chvíli stát, dokud se tekutina nevsákne. Poté chléb vymačkejte a rozmačkejte vidličkou.

03.

Králičí maso a slaninu nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte je s nasekanou petrželkou, žloutkem, rozmačkaným chlebovým plátkem, kořením a solí. Na závěr přidejte vychladlou omáčku a propracujte.

04.

Ze směsi tvořte kuličky o velikosti golfového míčku a obalujte je v hladké mouce, rozšlehaném osoleném vejci a strouhance. Krokety smažte dozlatova ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 745,56 kJ
Bílkoviny25,72 g
Tuky67,03 g
Sacharidy47,19 g
Sůl1,36 g
SAFA12,45 g
Vláknina2 g
Cukry3,04 g

Načítám