Hlavní obsah
4,5
(6)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Uzená chuť masa se se sladkou marinádou dokonale snoubí. Marináda s colou není žádná novinka, tradiční recept pochází ze Spojených států a připravují s ní nejčastěji žebírka.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Uzené koleno
  • 1 ks uzeného vepřového kolena
  • 2 listy bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 ks cibule
Marináda
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks menší cibule
  • 1 ks červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 250 ml coly
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky pepře
Článek

Pokud seženete uzené koleno bez kosti, bude rychleji uvařené a bude se lépe porcovat. Na uvaření kolena můžete použít i tlakový hrnec.

Postup

01.

Uzené koleno uvařte doměkka asi 60 minut ve vodě spolu s oloupanou cibulí, bobkovými listy, novým kořením a celým pepřem.

02.

Mezitím si připravte marinádu. Na másle osmažte najemno nasekanou cibuli a až začne zlátnout, přidejte k ní nakrájené stroužky česneku. Společně asi minutu restujte a pak přidejte rajský protlak a vše zalijte colou (ne dietní).

03.

Přilijte worcestrovou omáčku, chilli podle chuti, uzenou papriku, čerstvě namletý pepř a sůl. Tuto směs nechte mírně vařit přibližně 10 minut.

04.

Uvařené koleno dejte do pekáče na pečicí papír. Kůži na něm nakrojte do mřížky. Polijte ho colovou omáčkou a dejte péct do předehřáté trouby pod gril na 180-200 °C na 20 minut.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie5 189 kJ
Bílkoviny86,51 g
Tuky94,22 g
Sacharidy18,58 g
Sůl8,35 g
SAFA29,02 g
Vláknina1,85 g
Cukry13,77 g

Načítám