Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte chuť na pořádnou pečínku? Vepřové koleno na pivu zažene i ten největší hlad. Tady je recept!

20 min.
Příprava
3 hod., 25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 2 ks vepřového kolena
  • 3 ks cibule
  • 500 ml tmavého piva
  • 8 stroužků česneku
  • 1/2 lžíce kmínu
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička soli
Pyré
  • 4 ks kořenové petržele
  • 1 ks mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 150 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Kolena omyjte a kůži z obou stran nařízněte do mřížky, aby se lépe propekla a marináda se dostala i k masu. Pekáč nebo velký hrnec vyložte proužky cibule, osolte, do kůže vetřete směs prolisovaného česneku, kmínu, medu a soli a kolena položte na cibuli. Podlijte pivem, zaklopte a pečte při 180 °C 2,5 až 3 hodiny doměkka. Maso občas přelejte vypečenou šťávou. Na závěr pečení odklopte a dopečte dokřupava.

02.

Mezitím, co se maso peče, si připravte pyré. Petržel i mrkev oloupejte, nakrájejte na špalíčky o délce asi 3 cm, pokapejte olejem a dejte na 45 minut péct. Poté je přendejte do hlubší mísy, dochuťte solí, pepřem, přilejte smetanu a vše společně rozmixujte v jemné pyré.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie9 438,18 kJ
Bílkoviny110,5 g
Tuky176,52 g
Sacharidy56,83 g
Sůl4,07 g
SAFA79,84 g
Vláknina9,91 g
Cukry23,63 g
Související témata:

Načítám