Článek
Kapustu někdo miluje a jiný jí nemůže přijít na jméno. Zkuste potlačit předsudky a smíchejte ji s mletým masem. Pečené kapustové karbanátky si zajisté oblíbíte a ani nepostřehnete, že se jedná o odlehčenou verzi tolik oblíbené české klasiky – smažených karbošů jako od babičky.
Postup
01.
Polovinu kapusty (asi 250 g) překrájejte na menší kusy. Vložte do vroucí osolené vody a pár minut vařte doměkka. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte v cedníku okapat a pak tekutinu vymačkejte. Poté kapustu nakrájejte na drobné kousky.
Tip: Ze zbylé kapusty udělejte rychlou kapustovou polévku s mrkví a bramborem.
02.
Housku nakrájejte na malé kostičky a v misce pokropte zahřátým mlékem. Prsty zlehka promíchejte a nechte tekutinu nasát – zhruba 5 minut.
03.
Maso, kapustu, nakrájenou housku, vejce, strouhanku, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, kmín, majoránku, sůl a pepř dobře promíchejte. Z hmoty tvořte menší ploché karbanátky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
04.
Pečte nejprve 5 minut na 230 °C. Poté teplotu snižte na 200 °C a pečte 20 minut.
Tip: Karbanátky podávejte například s nejlepší bramborovou kaší, pečenými bramborami se sýrem anebo čerstvým kefírovým chlebem.
Nemáte mleté maso? Vyzkoušejte recepty na kapustové karbanátky s vločkami a sýrem nebo křupavé kapustové karbanátky bez masa.