Hlavní obsah
3,0
(5)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Vyzkoušejte výbornou sytou klasiku v trochu zdravější verzi, na které si pochutnáte stejně – a možná i víc. Mleté maso vylepšete kapustou a karbanátky nesmažte, ale pěkně upečte na plechu v troubě.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 ks kapusty
  • 1 ks housky
  • 70 ml mléka
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 hrst listové petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Kapustu někdo miluje a jiný jí nemůže přijít na jméno. Zkuste potlačit předsudky a smíchejte ji s mletým masem. Pečené kapustové karbanátky si zajisté oblíbíte a ani nepostřehnete, že se jedná o odlehčenou verzi tolik oblíbené české klasiky – smažených karbošů jako od babičky.

Postup

01.

Polovinu kapusty (asi 250 g) překrájejte na menší kusy. Vložte do vroucí osolené vody a pár minut vařte doměkka. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte v cedníku okapat a pak tekutinu vymačkejte. Poté kapustu nakrájejte na drobné kousky.

Tip: Ze zbylé kapusty udělejte rychlou kapustovou polévku s mrkví a bramborem.

02.

Housku nakrájejte na malé kostičky a v misce pokropte zahřátým mlékem. Prsty zlehka promíchejte a nechte tekutinu nasát – zhruba 5 minut.

03.

Maso, kapustu, nakrájenou housku, vejce, strouhanku, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, kmín, majoránku, sůl a pepř dobře promíchejte. Z hmoty tvořte menší ploché karbanátky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

04.

Pečte nejprve 5 minut na 230 °C. Poté teplotu snižte na 200 °C a pečte 20 minut.

Tip: Karbanátky podávejte například s nejlepší bramborovou kaší, pečenými bramborami se sýrem anebo čerstvým kefírovým chlebem.

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Pečené karbanátky jsou vláčné a voňavé a nejsou nasáklé tukemFoto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Načítám