Hlavní obsah
3,7
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Křehké kachní maso s výbornou omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína s divokým kořením a brusinkami. Možná nevšední kombinace, ale věříme, že vás zaujme a tento recept se stane alternativou ke klasice s kmínem.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks kachních stehen
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml masového vývaru
  • 150 ml červeného vína
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička jalovce
  • 2 lžíce brusinkové zavařeniny
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
Článek

Nadivoko se nemusí připravovat pouze zvěřina. I kachna nebo husa s tímto kořením a červeným vínem ladí na jedničku.

Postup

01.

Osolená a opepřená kachní stehna dejte do pekáče a společně s bylinkami pečte zakrytá asi 60 minut při 180 °C.

02.

Cibuli nakrájejte nahrubo a česnek na plátky. Mrkev a petržel nakrájejte na kostičky. V tlustostěnném vetším hrnci na rozpáleném sádle krátce orestujte nasekanou cibuli a česnek. Přidejte mrkev a petržel a společně restujte, dokud nezačne mrkev pouštět barvu.

03.

K zelenině přidejte lžíci rajského protlaku, zarestujte ho, přidejte koření a vše zalijte vínem a vývarem. Přiveďte k varu a vařte cca 10 minut odkryté. Poté do omáčky přidejte brusinkovou zavařeninu a dle chuti ji dosolte.

04.

Z předpečených kachní stehen se během hodiny vypekla část tuku, ten opatrně z pekáče slijte. Místo něj ke stehnům přilijte vinnou omáčku se zeleninou.

05.

Maso v ní pečte opět zakryté další cca hodinu, aby dokonale změklo. Pár posledních minut maso dopečte už bez poklice, aby se opekla kůže.

Kachní stehna podávejte s knedlíkem. Jaký si vyberete? Karlovarský, houskový nebo bramborovou klasiku?

Související články

Načítám