Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Vladimír Mironov, Shutterstock.com

Foto: Vladimír Mironov, Shutterstock.com

Vyzkoušejte tento lahodný a tradiční francouzský recept na kachní rillettes, který je ideální jako elegantní předkrm nebo pochoutka na jakoukoli příležitost. Překvapte své hosty, ale i rodinu výtečným pokrmem s bohatou chutí a jemnou texturou.

30 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
  • 2 ks kachních stehen
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička čerstvého mletého pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větvička tymiánu
  • 1 list bobkového listu
  • 250 g sádla
  • 1/2 hrnku bílého vína
Článek

Rillettes je tradiční francouzská pochoutka připravovaná pomalým dušením masa v tuku, dokud není měkké a nerozpadá se. Výsledkem je krémová směs, která se podává na chlebu nebo bagetě. Na rozdíl od české paštiky, jež je často hladká a jemná, rillettes má hrubší texturu a intenzivnější masovou chuť.

Postup

01.

Kachní stehna osolte a opepřete. Nechte je odpočívat v lednici přes noc a poté maso opláchněte a osušte.

02.

V hrnci rozehřejte sádlo, ideálně kachní, ale skvěle poslouží i vepřové. Do tuku vložte maso, přidejte nasekaný česnek, tymián, bobkový list a přilijte víno. Vše společně duste na nízké teplotě (2-3 hodiny), dokud maso není měkké.

03.

Uvařené maso roztrhejte vidličkami na jemné kousky a smíchejte s trochou tuku z dušené kachny. Podle chuti vše dosolte a dopepřete. Rillettes přendejte do misky, lžící utlačte a přelejte opět tukem. Vše nechte vychladnout, zakryjte a dejte do lednice na 4 hodiny nebo přes noc.

04.

Rillettes podávejte na čerstvém pečivu stejně jako paštiku. Zdobit můžete například brusinkami nebo plátky kyselé okurky.

Načítám