Článek
Rillettes je tradiční francouzská pochoutka připravovaná pomalým dušením masa v tuku, dokud není měkké a nerozpadá se. Výsledkem je krémová směs, která se podává na chlebu nebo bagetě. Na rozdíl od české paštiky, jež je často hladká a jemná, rillettes má hrubší texturu a intenzivnější masovou chuť.
Postup
01.
Kachní stehna osolte a opepřete. Nechte je odpočívat v lednici přes noc a poté maso opláchněte a osušte.
02.
V hrnci rozehřejte sádlo, ideálně kachní, ale skvěle poslouží i vepřové. Do tuku vložte maso, přidejte nasekaný česnek, tymián, bobkový list a přilijte víno. Vše společně duste na nízké teplotě (2-3 hodiny), dokud maso není měkké.
03.
Uvařené maso roztrhejte vidličkami na jemné kousky a smíchejte s trochou tuku z dušené kachny. Podle chuti vše dosolte a dopepřete. Rillettes přendejte do misky, lžící utlačte a přelejte opět tukem. Vše nechte vychladnout, zakryjte a dejte do lednice na 4 hodiny nebo přes noc.
04.
Rillettes podávejte na čerstvém pečivu stejně jako paštiku. Zdobit můžete například brusinkami nebo plátky kyselé okurky.