Článek
Postup
01.
Začneme kaší. Troubu předehřejte na 200 °C nebo použijte gril, který nechte rozpálit na vysokou teplotu. Brambory dejte na plech a pečte v troubě nebo na grilu alespoň 1 hodinu. Slupka na bramborách by měla být lehce spálená.
02.
Poté brambory vytáhněte a nechte lehce vystydnout. Oloupejte je a dejte do kastrolu spolu se smetanou. Přidejte sůl a počkejte, až se smetana začne vařit.
03.
Pomocí šťouchačky brambory rozmačkejte na kaši a zašlehejte do ní máslo. Pro ještě jemnější konzistenci můžete kaši propasírovat přes jemné sítko.
04.
Mezitím si připravte kachní prsa. Očistěte je od blan. Kůži nařežte a maso z každé strany pořádně osolte. Dejte ho na suchou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pečte, až bude kůže zlatavá, poté maso obraťte.
05.
Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve. Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat.
06.
A jak na flambované švestky? Přepulte je, vypeckujte a dejte do misky. Přidejte cukr a víno a vše dobře promíchejte. Takto marinované švestky nechte v lednici alespoň 30 minut odležet.
07.
Do pánve dejte kousek másla. Přidejte marinované švestky řeznou stranou dolů, lehce je opečte a poté obraťte na druhou stranu. Do pánve přilijte víno, ve kterém se švestky marinovaly. Přiveďte ho k varu, ztlumte a nechte ho zredukovat na polovinu.
08.
Poté do pánve nalijte panáka slivovice a alkohol zapalte. Až plamen zhasne, pánev odstavte. Vše servírujte dohromady, tedy kaši, pokrájené maso a švestky.
Zkuste i další vymazlené recepty kuchaře Pavla Berkyho. Třeba houbové knedlíčky a dashi vývar nebo dokonalé špenátové rizoto