Článek
01.
Z tohoto množství ingrediencí je cca 6-7 kg (tj. asi na střeva z jednoho vepře). Maso vložte do hrnce, zvolna vařte, aby bylo spíš tužší. Plíce uvařte doměkka.
02.
Dobře namočenou a vymačkanou žemli dejte do větší nádoby a zalijte vývarem. Plíce umelte na jemné desce a rovněž tak umelte syrová játra.
03.
Uvařené maso hruběji umelte, vše přidejte k namočeným žemlím a dobře promíchejte. Dochuťte česnekem, novým kořením, majoránkou, pepřem a solí a znovu promíchejte. Přidejte něco málo polévky a ochutnejte.
04.
Při kořenění dbejte, aby chuť trochu vynikla, protože koření se vyvaří. Plňte do vepřových střev a zašpejlujte.
05.
Jaternice vložte do vařící vody, ale dejte pozor, aby se dále nevařily. V horké vodě (asi 90 °C) nechte 15–20 minut.
06.
Správně vařené jaternice po vyndání z kotle rychle osychají. Vařené jaternice opláchněte ve studené vodě a rovnejte k vychladnutí.