Článek
Postup
01.
Maso (dávám šťavnatější přední v bio kvalitě, lze použít i zadní) zalijte spolu s kořením a solí zhruba litrem vody a pod poklicí pozvolna vařte minimálně hodinu doměkka. Pokud není maso zcela ponořené, uprostřed vaření ho otočte. Jestli máte pomalý hrnec, vařte v něm, maso bude krásně měkké a vývar výrazný. Vývar pak slijte a koření vyhoďte.
02.
Větší cibule nakrájené nahrubo a velké mrkve pokrájené na kolečka společně asi 10 minut restujte na oleji. Ke konci trochu osolte. Když je zelenina zlatavá, poprašte ji moukou, promíchejte, přidejte protlak a ještě asi půl minuty opékejte. Zalijte passatou a vývarem a za občasného míchání vařte 20 až 30 minut doměkka.
03.
Omáčku rozmixujte dohladka, zjemněte smetanou (na vaření či na šlehání, lze také vypustit úplně), případně dolaďte trochou čekankového sirupu, soli nebo citronové šťávy, nechte v ní prohřát maso a podávejte s těstovinami, rýží či knedlíkem.
Nejlepší přílohy k omáčkám
Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?
A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody: