Hlavní obsah

Jak poznáte čerstvou rybu v obchodě? Pomůže vám pohled do očí a „zelená“ vůně

Foto: Pavel L Photo and Video, Shutterstock.com

Foto: Pavel L Photo and Video, Shutterstock.com

Rybí maso nepatří v našich končinách do běžného jídelníčku, ale jeho popularita stále roste. Když se pro nákup ryby rozhodnete, měli byste sáhnout po co nejčerstvějším kousku. Přinášíme vám několik tipů, díky kterým poznáte kvalitní rybu a už nikdy nesáhnete vedle.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná si rybí maso dopřáváte alespoň jednou týdně, ale možná jste ho jedli naposledy před rozbalováním vánočních dárků. Ať tak či onak, rozhodně se vyplatí zakomponovat rybu do jídelníčku a dopřávat si ji v pravidelných intervalech. I když by se mohlo zdát, že zárukou kvality je filetované rybí maso ze supermarketu, opak je pravdou. „Kupovat rybí filety obecně nedoporučuji – maso většinou už není čerstvé a může se kazit od měkké tkáně,“ říká František Skopec, kreativní šéfkuchař působící ve vzdělávacím centru UM v Praze. Raději proto sáhněte po rybě v celku, a pokud se necítíte na filetování, požádejte o něj prodejce.

Jak se pozná čerstvá ryba?

  • Při nákupu ryby se v první řadě zaměřte na její oči. Pro čerstvou rybu je totiž charakteristické, že má oči lesklé, jasné a vypouklé.
  • Zároveň by měla mít lesklou a napnutou kůži.
  • „Pokud je to možné, podívejte se také na to, zda jsou žábry jasně červené,“ doplňuje šéfkuchař František Skopec.
  • Zkontrolujte rybí břicho. Je-li vyvalené a měkké, je pravděpodobné, že trávicí enzymy už napadly vnitřnosti, a následně mohou kontaminovat maso.
  • Rozhodnout může i aroma. „Čerstvá ryba by měla vonět jako posekaná tráva nebo utržený list,“ vysvětluje odborník a dodává, že této vůni říká „zelená“. Naopak dejte ruce pryč od ryby, jež zapáchá siřičitany. Aroma, které je obvykle spojováno s kvašením, nevěstí nic dobrého.

Proč se ryby rychle kazí?

Teplota živých ryb se pohybuje okolo nuly. Když dáte do lednice hovězí maso, činnost většiny enzymů se zastaví, zatímco ty v rybím mase jsou zvyklé pracovat i při teplotě kolem bodu mrazu. Aby tedy ryba vydržela co nejdéle čerstvá, měla by stále ležet na ledu, a to během převozu, zpracování i uchovávání.

Na co se ptát prodejce

Vzhledem k tomu, že je rybí maso velmi náchylné ke zkažení, měli byste o něm vědět pár věcí. V první řadě se v obchodě zeptejte, kdy a kde byla ryba zabitaodkud pochází. Stejně tak se optejte, při jaké teplotě byla skladována. Pokud odpovědi prodejce nevyzní přesvědčivě, nákup si raději rozmyslete.

  • Sladkovodní ryby se správně skladují, přepravují a nabízejí k prodeji při teplotě od –1 zhruba do +4 °C.
  • Mořské ryby vyžadují tající led a teplotu od –1 do +2 °C.
Foto: Aleksandar Malivuk, Shutterstock.com

Prodejce by měl mít o původu, přepravě a skladování ryb všechny potřebné informaceFoto: Aleksandar Malivuk, Shutterstock.com

Jak filetovat ryby krok za krokem

Po koupi ryby přichází náročný úkol – filetace. Podle Tomáše Mykytyna, šéfkuchaře pražské restaurace Pasta Fresca, je důležité, abyste nejprve nařízli hlavu, a poté vedli řez podél páteře. Jakmile odstraníte hlavu a ocas, máte hotový základ. Potom už stačí vyjmout páteř a „chirurgicky“ vytahat zbylé kosti. Vhod vám přitom přijde pinzeta, se kterou maso dokonale vykostíte. „Odstraňuje se také břišní tuk, u lososa i tuk kolem páteře. Důvody jsou chuťové i estetické, bývá totiž od vnitřností načernalý. U menších ryb se tuk většinou vypeče,“ popisuje odborník.

Jak na rybí vývar

Co vám zbyde z filetování, rozhodně nevyhazujte! Kosti, hlavu i ploutve využijete na rybí vývar na polévku – kuchaři doporučují odstranit jen oči, vnitřnosti a žábry. Odřezky si můžete postupně zamrazovat v sáčku, než jich získáte dostatečné množství. A kousky rybího masa, které jste ořízli při krájení dokonalého filetu, se vám budou hodit třeba do směsi na polévkové knedlíčky.

Foto: Aleš Král

Odřezky z ryb si zamrazte, budou se vám ještě hoditFoto: Aleš Král

Recepty z ryb

Načítám