Článek
Na úvod je třeba uvést, že koupě celého kuřete, které si sami rozporcujete, se vám finančně vyplatí. Zkuste si spočítat, na kolik korun vás vyjdou dvě samostatná kuřecí prsa a stehna. Cena za kilogram celého kuřete bývá zpravidla podstatně nižší. Už jen to je dobrý důvod, proč koupit kuře v celku, naporcovat ho a připravit si z něj víc jídel:
Kupte rovnou dvě kuřata
Pro větší rodinu je vhodné koupit dvě celá kuřata, získáte tak dostatečný počet porcí. A upotřebíte nejen maso, ale z kostí a zbytků si připravíte také vynikající poctivý vývar. Prsa zpracujete na kuřecí řízky nebo kuřecí přírodní plátky a ještě vám zbude trocha masa na kuřecí nudličky.
Stehna s křídly můžete připravovat klasicky v troubě jako pečené kuře, ovšem doba přípravy bude kratší. Z jednoho kuřete tak připravíte minimálně tři pokrmy, záleží, pro kolik lidí budete vařit. Pokud celé kuře obsahuje ještě droby, máte suroviny na další výtečné jídlo.
Čím začít? Naostřete nože!
Jak vybrat správný nůž? Bude vám stačit menší, zato ostrý nožík, který snadno všude proklouzne. K ruce můžete mít ještě šéfkuchařský tlustý a ostrý nůž nebo sekáček na maso. „Při porcování kuřete je důležité dbát na bezpečnostní pokyny a správné postupy. Ostré nástroje jsou nezbytné, ale je také důležité, aby byl nůž v dobrém stavu a správně upevněn,“ upozorňuje technolog Drůbežářského závodu Klatovy Karel Vařeka. Pokud máte tedy připravené nástroje, můžete se pustit do porcování. Jak na to krok za krokem?
1. Zbavte se přebytečné kůže
Položte kuře zády na prkénko a odřízněte přebytečnou kůži (např. u krku či okolo otvoru do břišní dutiny) a také biskupa.
2. Pokračujte křídly
Potom pokračujte s křídly. A zde se nabízejí dvě varianty. Buď můžete uchopit křídlo a říznout podél trupu, následně je nutné ho v kloubu rozlomit nebo vykloubit. Anebo to lze udělat tak, že křídlo odříznete až v druhém kloubu od konce a malý kousek křídla zůstane u trupu.
Co z kuřecích křidélek
3. Vrhněte se na stehna
Jsou-li stehna spojena provázkem, pak je rozvažte a roztáhněte. Poté uchopte jedno stehno tak, aby se tenká kůže mezi trupem a stehnem napnula, a tudy veďte řez. Není zde žádné maso, proto by to mělo jít snadno, dokud nenarazíte na kyčelní kloub. Můžete se pokusit přeseknout kloub sekáčkem na maso. Jestliže ho nemáte, je nutné stehno vykloubit. U této části kuřete je to o něco náročnější než u křídel, ale jistě to zvládnete. Jednou rukou uchopte kuřecí trup, druhou stehno a kruťte jím tak dlouho, dokud ho nevypáčíte.
Tip: Vhodnou náhradou sekáčku jsou také nůžky na drůbež.
4. Zakončení u prsou
Když se vám povedlo od kuřete oddělit obě stehna, můžete se vrhnout na rozdělení prsou. Budete k tomu potřebovat víc řezů. Nejdříve prsa rozpulte řezem uprostřed. Můžete rozříznout celý hrudník a až potom odříznout prsa od hrudní kosti. Anebo celý hrudní koš neprořezávejte a jen z něj maso odřízněte – volba je jen na vás. Zbytek trupu a křídel spolu s dalšími odřezky a kůží vám poslouží do jednoduchého kuřecího vývaru.
Jak vybrat kuře?
Při výběru kuřete je důležité brát v úvahu nejen velikost, ale také jakost masa. „Kvalitní kuře by mělo mít pevné a růžové maso, bez známek modřin nebo nečistot. Je také důležité zvážit způsob chování, krmení a zpracování kuřat, to vše může ovlivnit chuť i kvalitu masa,“ vysvětluje Ing. Karel Vařeka.
Stále si nejste jistí, zda porcování zvládnete? Podívejte se na videonávod, jak naporcovat kuře krok za krokem. A možná vás bude zajímat videonávod, jak kuře vykostit.