Článek
Postup
01.
Mrkev a cibuli oloupejte a pokrájejte na větší kusy, hovězí maso dobře osušte a nakrájejte na kostky velké asi 4 × 4 cm.
02.
Ve větším hrnci rozpalte olej. Kostky masa osolte, opepřete a přes sítko jemně poprašte moukou. Na rozpáleném tuku je opečte ze všech stran dohněda. Dělejte to raději postupně, jinak maso pustí vodu a začne se spíš dusit. Opečené kousky masa vyjměte na chvíli bokem.
03.
Do hrnce vsypejte mrkev a cibuli, osolte, opepřete a přidejte tymián. Krátce opečte, postačí 3–4 minuty, až se rozvoní a trochu změkne. Nakonec do hrnce prolisujte česnek a přidejte rajčatový protlak a krátce je rozmíchejte v horkém tuku.
Tip: Pokud chcete ještě bohatější jídlo, můžete společně se zeleninou přidat do hrnce i na kostičky nakrájenou slaninu.
04.
Do hrnce vraťte maso a všechno podlijte pivem. Nechte ho krátce odvařit a vařečkou při tom uvolňujte přípečky ze dna hrnce. Stáhněte plamen na velmi mírný a podlijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené zhruba ze dvou třetin. Přiklopte a zvolna duste asi hodinu a půl, občas promíchejte.
Tip: Jídlo podlévejte pivem pokojové teploty a buďte opatrní, zpočátku bude bouřlivě pěnit.
05.
V mezičase oloupejte brambory a nakrájejte je na větší kusy: postačí, když menší brambory rozpůlíte a větší nakrájíte na čtvrtiny. Po hodině a půl dušení je přidejte do hrnce k masu a případně přilijte ještě trochu vývaru tak, aby byly brambory potopené. Společně vařte ještě asi 20–30 minut, až budou brambory zcela měkké a omáčka hezky zhoustne.
06.
Jako všechny podobné recepty je i irish stew nejlepší, když se rozleží do dalšího dne. Podávejte ho posypaný petrželovou natí s kouskem dobrého chleba. Irové často volí jednoduchý nekynutý sodový chléb, který zvládnete připravit, zatímco se maso dusí.
Zbytek piva můžete vypít při vaření nebo ho použít jako výchozí surovinu do dezertu. Skvělá je pivní bábovka, a pokud si troufnete, můžete zkusit i čokoládový pivní dort.