Článek
Postup
01.
Připravte si k ruce všechny suroviny: vepřové maso (na dušení se nejvíc hodí plec nebo i libovější kýta) nakrájejte na větší kostky, cibuli najemno, kořenovou zeleninu a slaninu na stejně velké kostičky.
02.
V hlubším kastrolu se silnějším dnem rozpalte olej na vyšší teplotu. Kostky masa osolte, opepřete a nechte v rozpáleném tuku zatáhnout a mírně zhnědnout. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.
Tip: Když máte víc masa (nebo menší hrnec), opečte ho raději nadvakrát, jinak pustí šťávu a bude se spíš dusit než opékat.
03.
Do uvolněného hrnce vsypejte kostky slaniny a nechte ji chvíli pustit tuk. Podle toho, jak byla slanina tučná, přidejte ještě trochu oleje a ke slanině vsypejte cibuli. Cibuli krátce opečte dosklovata, přidejte kořenovou zeleninu, osolte, opepřete, stáhněte plamen a společně restujte asi 10-15 minut, až se zelenina rozvoní a začne měknout.
04.
Do hrnce vraťte maso a vlijte plechovku drcených rajčat. Promíchejte a přilijte tolik vody (nebo vývaru), aby bylo maso ponořené zhruba do dvou třetin. Do hrnce vložte koření, přiklopte a zvolna duste asi 45–50 minut, až maso změkne a všechny chutě se propojí. Občas promíchejte a případně dolijte ještě trochu vody. Asi 10 minut před koncem vaření přidejte do hrnce prolisovaný česnek.
Tip: Takhle připravené jídlo je voňavé a jemné a bude chutnat i dětem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte spolu s česnekem dvě lžíce sladké chilli omáčky, omáčku perfektně nakopne.
05.
Fazole sceďte, propláchněte a nechte dobře okapat. Opatrně je vmíchejte do omáčky, už jenom krátce prohřejte a podávejte.
Jako příloha k tomuto jídlu postačí i kousek dobrého chleba, hodit se bude i nejlepší bramborová kaše nebo ho můžete podávat na způsob burrita, tedy zavinuté do jednoduché domácí tortilly.