Hlavní obsah
3,8
(19)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Poctivě připravený vepřový guláš není žádná z nouze ctnost. Chutí si nijak nezadá s tím z hovězího masa, šťavnatou vepřovou plec navíc obvykle pořídíte levněji a dokonale měkká bude rychleji.

15 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 kg vepřové plece
  • 3 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce ajvaru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička paprik
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Vepřovou plec nakrájejte na větší kostky, cibuli na drobné kostičky. V širším kastrole rozpalte sádlo na vyšší teplotu a maso opečte ze všech stran dohněda (nezapomeňte ho osolit a opepřit). Nejdřív se přichytí ke dnu, buďte ale trpěliví a nesnažte se ho násilím odlepovat, až bude dostatečně opečené, uvolní se samo. Pak maso přeložte na talíř a nechte chvíli stranou.

02.

Do uvolněného kastrolu přidejte případně ještě trochu sádla a vsypejte cibuli. Také ji osolte a opepřete a při vyšší, ne však nejvyšší teplotě (stupeň 8 z 10) za častého míchání opečte do zlatohněda.

Tip: Pokud chcete mít jistotu, že se cibule v guláši dokonale rozplyne, použijte trik z indické kuchyně - až začne zlátnout, zastříkněte ji dvěma lžícemi vody, míchejte a nechte vodu vyvařit až na tuk.

03.

Do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo a přidejte rajčatový protlak, ajvar a prolisovaný česnek. Rozmíchejte je a velmi krátce orestujte. Poté vsypejte i všechno koření, ještě jednou pořádně promíchejte a podlijte vodou tak, aby bylo maso ponořené zhruba ze dvou třetin. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou za občasného míchání pomalu uduste do měkka, potrvá to přibližně 60-90 minut. V průběhu dušení maso případně ještě podlijte a občas promíchejte.

Tip: Mám ráda guláše maďarského typu s chutí rajčat a paprik, proto do základu v zimě používám protlak a paprikový ajvar. Dochutí ho a zároveň zahustí omáčku. Podle chuti můžete vybírat mezi jemnou a pikantní verzí.

Jako příloha ke guláši postačí dobrý chléb nebo těstoviny. Výborný ale bude s domácími špeclemi nebo tarhoňou.

Načítám