Hlavní obsah
4,3
(4)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Ragú je skvělou volbou, pokud máte rádi pokrmy, co mají blízko ke guláši. Bude chutnat s bulgurem, ale i s kuskusem nebo těstovinami.

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Ragú
  • 800 g hovězí kližky
  • 1 ks cibule
  • 1 hrst hladké mouky
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml červeného suchého vína
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 5 lžic oleje
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce cukru
  • 2 ks mrkve
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Bulgur
  • 1 hrnek pšeničného bulguru
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Maso nakrájejte na kostky. Pak ho osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. V kastrolu rozehřejte olej a maso na něm opečte. Vyjměte ho a nechte stranou.

02.

Do kastrolu přidejte trochu oleje a opečte na něm najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte na plátky nakrájený česnek, promíchejte a nechte rozvonět. Pak přilejte víno a nechte ho z poloviny odpařit.

03.

Přidejte zpět maso, loupaná rajčata, protlak, rozmarýn, cukr a promíchejte. Přilejte polovinu vývaru. Směs přiklopte a na mírném ohnu nechte probublávat. Takto vařte asi 2 hodinky. V průběhu vaření podle potřeby dolejte vývar. Půl hodiny před dohotovením přidejte do ragú dvě mrkve nakrájené na kousky. Opět přiklopte a vařte, dokud není mrkev měkká.

04.

Mezitím připravte přílohu. Bulgur uvařte v osolené vodě podle návodu. Na oleji opečte najemno nakrájenou cibuli. Vmíchejte bulgur, osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku.

Jako přílohu můžete vyzkoušet i domácí těstoviny. A pokud máte rádi pomalu dušené maso, zkuste vepřová líčka s vůní jablek a medu.

Načítám