Článek
Hamshuku neboli hummus s voňavou masovou směsí na rajčatech jsem poprvé ochutnala v Izraeli, ačkoli mi zprvu připadala kombinace sytých luštěnin a masa trochu moc, nakonec jsem musela uznat, že má své kouzlo. Pikantní maso plné lahodného koření si s jemnou cizrnovou pastou náramně rozumí, a navíc opravdu zasytí.
Používám tradiční jehněčí, ale pokud ho nejíte, sáhněte klidně po hovězím. Recept na skvělý domácí hummus najdete tady, ale v případně nouze si vystačíte i s kupovaným. Jelikož se maso vaří poměrně dlouho, doporučuji ho připravit rovnou více a část zamrazit na horší časy. Skvěle pak doplní nejen hummus, ale i sterilovanou cizrnu nebo třeba pečený květák v době, kdy nebudete mít na vaření čas.
Postup
01.
Den předem zalijte 250 g sušené cizrny v hrnci vodou a nechte ji namáčet přes noc. Druhý den ji propláchněte, opět zalijte vodou, přidejte jedlou sodu pro rychlejší vaření, osolte a vařte asi 50 minut doměkka. Lžící sbírejte při vaření pěnu, která se utvoří na povrchu. Jak správně vařit luštěniny, aby nenadýmaly?
02.
Měkkou cizrnu slijte, nechte vychladnout a poté vložte spolu s tahini, citronovou šťávou, velkým stroužkem nasekaného česneku, malou lžičkou soli a římským kmínem do mixéru a začněte mixovat. Pomalu přilévejte tolik ledové vody, až bude konzistence hummusu hezky krémová. Ochutnejte ho a případně dolaďte dalším citronem, solí či česnekem.
03.
Velkou cibuli pokrájejte nadrobno a pozvolna doměkka opečte na oleji. Zvyšte plamen, přidejte maso a vařečkou ho rozdělujte na menší kousky, až se ze všech stran zatáhne a trochu opeče. Zasypejte kořením a nasekaným česnekem, nechte chvilku rozvonět, vmíchejte protlak a cukr a nakonec zalijte rajčaty. Osolte a pod poklicí vařte minimálně 40 minut, lépe však hodinu.
Tip: Z koření se hodí i bobkový list, nové koření a další, co máte rádi. Určitě ale nevynechejte výše zmíněné druhy.
04.
Hummus rozetřete na jeden velký nebo čtyři malé talíře, do středu rozdělte horké maso, zakápněte olivovým olejem a případně posypejte sekanou petrželí nebo koriandrem, sezamem či třeba jedlými květy. Přidat můžete i čerstvou pitu nebo bagetu a zeleninu (mrkev, okurka, paprika) pokrájenou na hranolky.
Kde koupit jehněčí? Kupuju ho na online tržišti Scuk a pořídíte ho i v některých řeznictvích (celkem na jistotu v arabských), Rohlíku či Košíku.
Uspořádejte blízkovýchodní hostinu! Rozpečte pita chléb, pokrájejte křupavou zeleninu (okurky, mrkev, rajčata, papriky...) a k tomu vám bude chutnat šakšuka, muhammara či domácí falafel.