Hlavní obsah
4,7
(3)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Cizrnový hummus sice dneska pořídíte v každém větším supermarketu, ale teprve ten domácí je opravdu lahodný a krásně nadýchaný. Přidejte ještě po vzoru Izraelců pikantní mleté maso a máte perfektní večeři, po které by neměli hlad ani dřevorubci.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na hummus
  • 250 g cizrny
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g pasty tahini
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 200 ml ledové vody
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
Na maso (dejte jehněčí nebo hovězí)
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvého mletého pepře
  • 2 lžíce citronové šťávy
Článek

Hamshuku neboli hummus s voňavou masovou směsí na rajčatech jsem poprvé ochutnala v Izraeli, ačkoli mi zprvu připadala kombinace sytých luštěnin a masa trochu moc, nakonec jsem musela uznat, že má své kouzlo. Pikantní maso plné lahodného koření si s jemnou cizrnovou pastou náramně rozumí, a navíc opravdu zasytí.

Používám tradiční jehněčí, ale pokud ho nejíte, sáhněte klidně po hovězím. Recept na skvělý domácí hummus najdete tady, ale v případně nouze si vystačíte i s kupovaným. Jelikož se maso vaří poměrně dlouho, doporučuji ho připravit rovnou více a část zamrazit na horší časy. Skvěle pak doplní nejen hummus, ale i sterilovanou cizrnu nebo třeba pečený květák v době, kdy nebudete mít na vaření čas.

Postup

01.

Den předem zalijte 250 g sušené cizrny v hrnci vodou a nechte ji namáčet přes noc. Druhý den ji propláchněte, opět zalijte vodou, přidejte jedlou sodu pro rychlejší vaření, osolte a vařte asi 50 minut doměkka. Lžící sbírejte při vaření pěnu, která se utvoří na povrchu. Jak správně vařit luštěniny, aby nenadýmaly?

02.

Měkkou cizrnu slijte, nechte vychladnout a poté vložte spolu s tahini, citronovou šťávou, velkým stroužkem nasekaného česneku, malou lžičkou soli a římským kmínem do mixéru a začněte mixovat. Pomalu přilévejte tolik ledové vody, až bude konzistence hummusu hezky krémová. Ochutnejte ho a případně dolaďte dalším citronem, solí či česnekem.

03.

Velkou cibuli pokrájejte nadrobno a pozvolna doměkka opečte na oleji. Zvyšte plamen, přidejte maso a vařečkou ho rozdělujte na menší kousky, až se ze všech stran zatáhne a trochu opeče. Zasypejte kořením a nasekaným česnekem, nechte chvilku rozvonět, vmíchejte protlak a cukr a nakonec zalijte rajčaty. Osolte a pod poklicí vařte minimálně 40 minut, lépe však hodinu.

Tip: Z koření se hodí i bobkový list, nové koření a další, co máte rádi. Určitě ale nevynechejte výše zmíněné druhy.

04.

Hummus rozetřete na jeden velký nebo čtyři malé talíře, do středu rozdělte horké maso, zakápněte olivovým olejem a případně posypejte sekanou petrželí nebo koriandrem, sezamem či třeba jedlými květy. Přidat můžete i čerstvou pitu nebo bagetu a zeleninu (mrkev, okurka, paprika) pokrájenou na hranolky.

Kde koupit jehněčí? Kupuju ho na online tržišti Scuk a pořídíte ho i v některých řeznictvích (celkem na jistotu v arabských), Rohlíku či Košíku.

Uspořádejte blízkovýchodní hostinu! Rozpečte pita chléb, pokrájejte křupavou zeleninu (okurky, mrkev, rajčata, papriky...) a k tomu vám bude chutnat šakšuka, muhammara či domácí falafel.

Načítám