Článek
Omáčku teriyaki (terijaki) už nejspíš znáte. Aby ne, zná ji celý svět. Obliba této japonské speciality se rozšířila daleko za břehy asijského kontinentu a svou skvělou chutí doplňuje maso i ryby, nudle, smaženou rýži i další pokrmy v asijském stylu. Sice lze koupit v obchodě, ale velice snadno ji připravíte doma. Doporučujeme k tomu použít omáčku tamari anebo sójovou omáčku se sníženým obsahem soli. Kokosový cukr můžete nahradit třtinovým.
Postup
01.
Začněte přípravou teriyaki omáčky. V menší pánvi nebo rendlíku smíchejte 100 ml vody, tamari omáčku, kokosový cukr, med, najemno nasekaný nebo prolisovaný malý stroužek česneku, citronovou šťávu a mletý zázvor. Nechte přivést k varu.
02.
Než se začne směs vařit, rozmíchejte vedle kukuřičný škrob se 40 ml vody a poté vlijte do probublávající tekutiny v pánvičce, promíchejte a za občasného míchání nechte vařit 3 minuty. Po uvaření přelijte do čisté uzavíratelné skleničky. Omáčku pravděpodobně nespotřebujete celou, a proto ji poté uchovejte v lednici, kde vydrží 2–3 týdny.
03.
Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu a poté sceďte a přendejte do studené vody.
04.
Filet lososa překrojte napůl: menší kousky ryby se budou lépe a rychleji grilovat a i manipulace s nimi bude snazší. Každý kousek ryby pokapejte citronem a nechte chvíli (stačí 2–3 minuty) odležet. Poté rybu ze všech stran osolte.
05.
Gril potřete olejem – řepkovým, olivovým nebo avokádovým. Na rozpálený gril položte kousky ryby (napřed kůží dolů) a z obou stran opékejte 3 až 5 minut. Doba grilování se odvíjí od výkonu grilu i velikosti porcí. Po ogrilování by maso nemělo být na dotek příliš měkké, ale ani tuhé. Rybu potřete teriyaki omáčkou.
06.
Mražené fazolky edamame krátce blanšírujte a nechte okapat v cedníku. Okurku nakrájejte na půlkolečka.
07.
Rýžové nudle sceďte a cedníkem dobře zatřeste, abyste je zbavili co nejvíce vody. Nudle vložte do misky nebo hlubokého talíře. Přidejte fazolky a okurku, kousky lososa a posypejte sezamem. Omáčkou přelívejte pokrm i během konzumace, skvěle ho dochutí. K dekoraci můžete použít sušené chilli nitě.
Máte chuť i na další dobroty, kde losos hraje jednu z hlavních rolí? Vyzkoušejte pečené lososové karbanátky s hráškovým pyré, těstoviny orzo s brokolicí a lososem anebo si jeho lahodnou chuť užijte v rybím tacos.