Hlavní obsah
3,2
(6)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Chystáte se grilovat? Pak se vám určitě hodí tento výborný recept na šťavnaté špízy z krkovičky. V marinádě je pivo a med, a když je vylepšíte zeleninou podle chuti a dipem z pečeného česneku, budou chutnat dokonale. A dobrá zpráva je, že se tyhle špízy dají udělat i v troubě.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 špízy
Na špízy
  • 500 g vepřové krkovice
  • 150 ml černého piva
  • 1 lžíce medu
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 5 g soli a pepře
  • 1 ks stroužku česneku
  • 200 g cukety
  • 1 ks červené papriky
  • 50 ml olivového oleje
Na dip z pečeného česneku
  • 250 g 30% zakysané smetany
  • 1 hlavička česneku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 g soli a pepře
Článek

Nemáte k dispozici gril? Špízy snadno připravíte i v troubě: jednoduše je vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku a můžete je obložit i další zeleninou (nebo bramborami) podle chuti a upéct společně. Hotové špízy podávejte s pečivem, kuskusem, zeleninovým salátem nebo pečenými bramborami.

Postup

01.

Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kostky. Dejte ho do mísy, přidejte pivo, med, olej, nasekanou chilli papričku, prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a nechte 2 hodinky v chladu.

02.

Česnek překrojte na poloviny a položte řezem dolů na grilovací tácek a pečte, dokud není mírně hnědý. Poté stroužky vyloupněte a rozmačkejte vidličkou. Na dip dejte zakysanou smetanu do misky, přidejte lístky tymiánu, rozmačkaný pečený česnek, sůl a pepř. Dobře promíchejte a dejte do lednice.

03.

Cuketu a papriku nakrájejte na kostky. Připravte si špejle nebo grilovací jehly a střídavě na ně napichujte zeleninu a maso. Takto připravené špízy vyskládejte na grilovací tácek, potřete zbylou marinádou a grilujte. Špízy postupně otáčejte, aby byly opečené ze všech stran.

04.

Hotové špízy podávejte s přílohou podle chuti a namáčejte je v česnekovém dipu.

Máte rádi také špízy bez masa? Skvělé jsou grilované cuketové špízy anebo grilované špízy s cuketou a sýrem halloumi.

Načítám