Článek
Nemáte k dispozici gril? Špízy snadno připravíte i v troubě: jednoduše je vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku a můžete je obložit i další zeleninou (nebo bramborami) podle chuti a upéct společně. Hotové špízy podávejte s pečivem, kuskusem, zeleninovým salátem nebo pečenými bramborami.
Postup
01.
Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kostky. Dejte ho do mísy, přidejte pivo, med, olej, nasekanou chilli papričku, prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a nechte 2 hodinky v chladu.
02.
Česnek překrojte na poloviny a položte řezem dolů na grilovací tácek a pečte, dokud není mírně hnědý. Poté stroužky vyloupněte a rozmačkejte vidličkou. Na dip dejte zakysanou smetanu do misky, přidejte lístky tymiánu, rozmačkaný pečený česnek, sůl a pepř. Dobře promíchejte a dejte do lednice.
03.
Cuketu a papriku nakrájejte na kostky. Připravte si špejle nebo grilovací jehly a střídavě na ně napichujte zeleninu a maso. Takto připravené špízy vyskládejte na grilovací tácek, potřete zbylou marinádou a grilujte. Špízy postupně otáčejte, aby byly opečené ze všech stran.
04.
Hotové špízy podávejte s přílohou podle chuti a namáčejte je v česnekovém dipu.
Máte rádi také špízy bez masa? Skvělé jsou grilované cuketové špízy anebo grilované špízy s cuketou a sýrem halloumi.