Hlavní obsah
3,5
(19)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V tomhle oblíbeném jídle sečuánské kuchyně se vepřový bůček nejdřív vaří ve vodě ochucené kořením a poté ještě narychlo osmaží na pánvi s kousky zeleniny. Díky tomu je výsledek příjemně měkký, zároveň křupavý, a navíc obalený hustou a lepkavou voňavou omáčkou.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na uvaření masa budete potřebovat
  • 500 g vepřového bůčku
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 2 ks jarní cibulky
Na dokončení
  • 3 lžíce oleje
  • 4 ks jarní cibulky
  • 2 ks zelené papriky
  • 2 lžíce omáčky doubanjiang
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce rýžového vína shao xing
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
Článek

V chuti dvakrát vařeného bůčku hui guo rou (vyslovuje se jako huej guou ru) hraje důležitou roli pasta z fermentovaných černých fazolí. Ve skutečnosti se jedná o fermentované a pořádně nasolené sójové boby, koupíte je třeba v pražské Sapě. Můžete je nahradit snadno dostupnější omáčkou doubanjiang (vyslovuje se jako dou ban džija). Jídlu přidá hlubokou chuť umami a využijete ji k ochucení dalších pečených nebo grilovaných mas.

Postup

01.

Budete potřebovat vyšší kus bůčku s pěkným mramorováním a kůží. V hrnci, do kterého se bůček vejde tak akorát, přiveďte k varu tolik vody, aby bylo maso celé ponořené. Přidejte nakrájený zázvor a jarní cibulku a až se voda začne vařit, bůček do ní vložte. Stáhněte plamen a zvolna vařte asi 25–30 minut. Maso nechte ve vývaru zchladnout a poté vložte do lednice a nechte zpevnit: postačí mu hodina, ale můžete ho mít takhle připravené i dva tři dny.

02.

Vychlazené maso nakrájejte i s kůží na opravdu tenké plátky a na plátky nakrájejte i česnek. Jarní cibulku pokrájejte na špalíčky dlouhé asi 4–5 cm, zelenou papriku na kousky o velikosti sousta. V hlubší pánvi nebo ve woku rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Přidejte maso a za stálého míchání a prohazování ho opečte dokřupava – potrvá to asi 2 minuty. Buďte opatrní, bude to trochu prskat. Opečené maso vyjměte z pánve a nechte chvíli bokem.

03.

Do uvolněné pánve přidejte omáčku doubanjiang a česnek a dobře je rozmíchejte v tuku. Vložte nakrájenou zeleninu a krátce osmahněte. Do pánve vlijte sójovou omáčku a víno shao xing, přidejte cukr a odložené maso a všechno dobře promíchejte. Podávejte ihned s vařenou rýží nebo rýžovými nudlemi.

Tip: Rýžové víno shao xing (šao sing) seženete běžně v obchodních řetězcích, poohlédněte se v koutku s asijskými potravinami. V lednici chvíli vydrží a vy ho můžete využít i v jiných asijských receptech: hodí se do marinád na kuřecí i vepřové maso a také do zeleninových receptů.

Dvě lžíce rýžového vína shao xing můžete přidat třeba do sladkokyselé omáčky na kuře sweet and sour nebo do marinády na čínské hovězí nudličky, budou ještě chutnější!

Načítám