Článek
Vepřovou plec pořídíte v akci i za cenu do 100 Kč za kilogram, mrkev, cibule a dalších pár ingrediencí jídlo nijak zvlášť neprodraží, takže by cena za porci neměla přesáhnout 25 korun. Jídlu velmi prospěje, když si dáte záležet na hezkém nakrájení mrkve: je na vás, zda zvolíte silnější šikmá kolečka, stejně velké špalíčky, nebo kostičky jednu jako druhou.
Postup
01.
Vepřové maso očistěte a nakrájejte na středně velké kostky, oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Mrkev nakrájejte na kousky, které se vám nejvíc líbí: já mám nejraději asi půlcentimetrová šikmá kolečka. Video: Jak nakrájet cibuli bez slz?
02.
V kastrolu rozpalte tři lžíce oleje na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji zvolna restujte do doby, než začne lehce zlátnout.
03.
Zvyšte teplotu, přidejte maso a nechte ho ze všech stran pořádně zatáhnout a opéct. Pokud maso pustí šťávu, nechte ji odvařit až na tuk (nejlépe to poznáte po sluchu, tlumené bublání postupně přejde do hlasitějšího syčení). Přidejte ještě lžíci oleje, vsypejte kmín a krátce ho orestujte, až se rozvoní. Maso poprašte moukou a také ji krátce osmahněte.
Tip: Odřezky zeleniny, masa a různé natě si pečlivě odkládejte do mrazničky a jednou za čas, až jich nashromáždíte dostatek, uvařte hrnec vývaru zadarmo. V menších krabičkách ho pak skladujte v mrazničce: v kuchyni se hodí vždy.
04.
Do hrnce vlijte tolik vývaru, aby bylo maso téměř ponořené, a všechno dobře promíchejte. Nakonec přidejte nakrájenou mrkev a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na mírný a pod pokličkou pomalu duste doměkka, podle velikosti kousků masa to bude trvat asi hodinu, možná i víc.
Tip: Pokud ho máte rádi, přidejte do jídla špetku tymiánu, k vepřovému i mrkvi se skvěle hodí.
05.
Maso s omáčkou je výborné s bramborovou kaší. Mrkněte na recept, jak správně udělat nejlepší bramborovou kaši.
Na čele žebříčku jídel, která nám znechutila školní jídelna, se často objevuje rýžový nákyp a koprovka. Dejte jim také šanci: výborný rýžový nákyp s meruňkami pod pořádnou sněhovou čepicí s křupavými plátky mandlí vám spraví chuť. Anebo vás osloví poctivá domácí koprovka s máslovou jíškou? Možná vás inspiruje i retro recept na UHO: když se to umí, je to výborná omáčka.