Hlavní obsah
5,0
(5)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Rajská omáčka s plátkem hovězího patří mezi oblíbenou českou klasiku. Víte ale, že podobné jídlo připravují i v Itálii? Obě verze jsou skvělé, ale ta italská má možná zajímavější strukturu a sušené houby jí přidávají překvapivou hloubku. Pokud máte rádi omáčky se základem z rajčat, určitě ji zkuste!

10 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 600 g hovězích plátků z kýty
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 400 g krájených loupaných rajčat
  • 1 list bobkového listu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Sušené houby (a stejně tak zralá rajčata) jsou zdrojem tzv. umami, podle japonské kuchyně páté chuti, která dělá z dobrého jídla nezapomenutelné. V tomhle jídle se skvěle doplňují: omáčka je vyvážená a bohatá a chutná tak, že si přidá každý.

Postup

01.

Hrst sušených hub zalijte vařící vodou a nechte 15-20 minut nabobtnat. Cibuli (použijte jednu velkou nebo dvě menší) nakrájejte nadrobno a maso na úhledné plátky silné asi 1 cm.

02.

Maso zlehka naklepejte klouby prstů a osolte a opepřete z obou stran. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej na vyšší teplotu a opečte ho z obou stran dohněda. Vyjměte ho a nechte chvíli stranou. Do uvolněného kastrolu vsypejte cibuli, také ji lehce osolte a opepřete a za stálého míchání ji opékejte, až začne zlátnout.

03.

Do kastrolu přidejte houby i s vodou, ve které byly namočené, a vařečkou uvolněte všechny případné přípečky ze dna hrnce. Poté přidejte drcená rajčata z plechovky, zamíchejte a vraťte do hrnce maso. Vložte ještě bobkový list a čerstvý tymián, přiveďte k varu a stáhněte plamen na velmi mírný.

04.

Duste pod částečně odklopenou pokličkou asi 75-90 minut, až bude maso úplně měkké a omáčka lehce zhoustne, v průběhu vaření občas zkontrolujte, zamíchejte a případně dolijte malé množství vody, nemělo by to ale být nutné. K tomuto jídlu se jako příloha hodí kratší těstoviny, ale i jemná bramborová kaše.

Z plechovky drcených rajčat připravíte i skvělé syté polévky, které se obejdou bez masa. Do základu rajské polévky bez masa přidejte kořenovou zeleninu a navrch domácí nočky a nastrouhaný sýr, jindy třeba fazole a kukuřici a uvařte skvělou mexickou polévku, díky tortillovým chipsům bude mít velký úspěch i u dětí.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie6 050,68 kJ
Bílkoviny149,73 g
Tuky76,9 g
Sacharidy36,5 g
Sůl5,3 g
SAFA15,26 g
Vláknina9,06 g
Cukry22,4 g

Načítám