Článek
Sušené houby (a stejně tak zralá rajčata) jsou zdrojem tzv. umami, podle japonské kuchyně páté chuti, která dělá z dobrého jídla nezapomenutelné. V tomhle jídle se skvěle doplňují: omáčka je vyvážená a bohatá a chutná tak, že si přidá každý.
Postup
01.
Hrst sušených hub zalijte vařící vodou a nechte 15-20 minut nabobtnat. Cibuli (použijte jednu velkou nebo dvě menší) nakrájejte nadrobno a maso na úhledné plátky silné asi 1 cm.
02.
Maso zlehka naklepejte klouby prstů a osolte a opepřete z obou stran. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej na vyšší teplotu a opečte ho z obou stran dohněda. Vyjměte ho a nechte chvíli stranou. Do uvolněného kastrolu vsypejte cibuli, také ji lehce osolte a opepřete a za stálého míchání ji opékejte, až začne zlátnout.
03.
Do kastrolu přidejte houby i s vodou, ve které byly namočené, a vařečkou uvolněte všechny případné přípečky ze dna hrnce. Poté přidejte drcená rajčata z plechovky, zamíchejte a vraťte do hrnce maso. Vložte ještě bobkový list a čerstvý tymián, přiveďte k varu a stáhněte plamen na velmi mírný.
04.
Duste pod částečně odklopenou pokličkou asi 75-90 minut, až bude maso úplně měkké a omáčka lehce zhoustne, v průběhu vaření občas zkontrolujte, zamíchejte a případně dolijte malé množství vody, nemělo by to ale být nutné. K tomuto jídlu se jako příloha hodí kratší těstoviny, ale i jemná bramborová kaše.
Z plechovky drcených rajčat připravíte i skvělé syté polévky, které se obejdou bez masa. Do základu rajské polévky bez masa přidejte kořenovou zeleninu a navrch domácí nočky a nastrouhaný sýr, jindy třeba fazole a kukuřici a uvařte skvělou mexickou polévku, díky tortillovým chipsům bude mít velký úspěch i u dětí.