Hlavní obsah
3,7
(13)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nemáte čas ani chuť připravovat přílohu, a přitom chcete poctivé domácí jídlo? Dušené hovězí s bramborem je přesně to, co hledáte! Všechno se „samo“ udělá v jediném hrnci, stačí jedna plotna a výsledek stojí za to. Šťavnaté maso, měkké brambory a bohatá omáčka se postarají o perfektní oběd.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g hovězí kližky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 konzerva loupaných sterilovaných rajčat
  • 2 listy bobkového listu
  • 3 ks brambor
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks červené papriky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Omáčku můžete vylepšit, pokud do ní přidáte 100–200 ml červeného vína. Podlijte jím zatažené maso a nechte probublat. O množství vína poté ponižte množství vývaru.

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm opečte dozlatova. Přimíchejte plátky česneku a nechte provonět.

02.

Kližku nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a obalte v mouce. Maso přidejte k cibuli a společně opékejte, až bude cibule hnědá. Dále přilijte plechovku rajčat a vývar a přibližně hodinu duste.

03.

Na závěr přidejte bobkový list, tymián, balzamiko a na větší kusy pokrájenou mrkev, brambory a papriku. Duste dalších 20 minut, dokud není vše měkké. Pokud bude potřeba, omáčku dosolte a dopepřete a můžete servírovat.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 955,21 kJ
Bílkoviny44 g
Tuky17,92 g
Sacharidy31,43 g
Sůl3,22 g
SAFA5,41 g
Vláknina4,86 g
Cukry8,15 g

Načítám