Článek
Boller i karry, tak se jídlo jmenuje v Dánsku a Dánové ho milují: najdete ho v nabídce mnoha restaurací a často se připravuje i doma. Zachutná zejména těm, kdo mají rádi kombinaci masa a ovoce. Hustá omáčka má trochu neobvyklou chuť, kuličky ale skvěle doplňuje. První sousto možná vyvolá pochybnosti, s každým dalším však roste chuť, až s překvapením zjistíte, že žádáte o přídavek.
Jako každé tradiční domácí jídlo má i tohle spoustu variací: v některých rodinách se do omáčky přidává mrkev, rozinky, a dokonce i kokosové mléko, někdo zase vynechává jablka. Největší kouzlo receptu spočívá v tom, že se masové kuličky nejdřív krátce povaří. Jsou pak krásně šťavnaté a smetanová omáčka s kari kořením je dostatečně zajímavá a bohatá i bez nich.
Postup
01.
Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky. Vložte ji do mísy společně s masem a dalšími surovinami na kuličky a hmotu pořádně propracujte rukou. Do kastrolu vlijte asi litr vývaru a než se začne vařit, vytvořte z hmoty kuličky velké jako pingpongový míček.
Tip: Vývar je vždy lepší než voda, v tomhle jídle navíc dodává chuť i omáčce, proto pokud nemáte k dispozici domácí, přidejte do vody kvalitní kupovaný bujon, ať už z kostky, nebo ze skla.
02.
Když se začne vývar vařit, vložte do něj všechny masové kuličky, opatrně je vařečkou odlepte ode dna a znovu přiveďte k varu. Stáhněte plamen na mírný a kuličky zvolna vařte asi 15 minut (podle velikosti). Sceďte, kuličky dejte bokem a vývar uchovejte.
03.
Na omáčku nakrájejte cibuli na drobné kostičky a jablko na kostky velké asi 1 cm. Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli, osolte ji a orestujte dosklovata. Přidejte kari a také krátce orestujte, až se hezky rozvoní. Do pánve poté přidejte i jablka a mouku a za stálého míchání všechno krátce rozmíchejte v horkém tuku. Přilijte asi dva šálky masového vývaru a rozmíchejte dohladka.
Tip: V chuti a síle kari koření bývají obrovské rozdíly, ochutnejte a množství koření upravte podle toho, jaké kari máte k dispozici.
04.
Omáčku duste pod pokličkou na mírném ohni asi 15–20 minut, případně ji nařeďte ještě trochou vývaru. Pokud dáváte přednost hladké omáčce, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem. Do omáčky vložte masové kuličky a nechte je 5–10 minut prohřát. Nakonec omáčku zjemněte trochou smetany a můžete podávat: v Dánsku je nejtradičnější přílohou k tomuto jídlu rýže. Video: Jak správně uvařit rýži?
Někdy je fajn zkusit něco nového, jindy ale máme chuť na klasiku, na které jsme vyrostli. Pokud mluvíme o mletém mase, v Česku vede trojice sekaná, karbanátky a holandský řízek.