Hlavní obsah
3,0
(3)
Foto: Martin Rettenberger, Shutterstock.com

Foto: Martin Rettenberger, Shutterstock.com

Vydáte-li se na výlet do Německa, pravděpodobně narazíte na jedno z nejoblíbenějších jídel - currywurst. Tato jednoduchá, ale chutná kombinace vepřového párku a pikantní kari omáčky se stala ikonickým symbolem německého street foodu.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks párku
  • 1 ks cibule
  • 2,5 dl rajčatové omáčky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžičky kari koření
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 2 lžíce oleje
Článek

Zakladatelkou fenoménu currywurst byla Herta Heuwer, která v poválečném Německu provozovala stánek s rychlým občerstvením v Berlíně na ulici Kantstraße. Aby přilákala zákazníky, vytvořila roku 1949 unikátní směs koření vycházející z indické kořenící směsi garam masaly, kterou smíchala s rajčatovou omáčkou, a vzniklou zálivkou přelila klobásy. Tato lahodná kombinace jí vynesla úspěch po celém Berlíně a v roce 1959 si dokonce otevřela restauraci, kde se za dob největší slávy prodávalo až 10 000 porcí currywurstu týdně.

01.

Nejprve si připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli dozlatova.

02.

Přidejte rajčatovou omáčku, protlak, kari koření, papriku, cukr, sůl a pepř. Pokud chcete omáčku pikantnější, nahraďte sladkou papriku pálivou nebo přidejte špetku chilli. Vše zarestujte a přilijte vinný ocet. Omáčku vařte na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud nezhoustne a nezíská sytou barvu a chuť.

03.

Mezitím opečte vepřové párky na grilu nebo pánvi dozlatova.

04.

Hotové párky nakrájejte na plátky a nandejte na talíř. Přelijte je curry omáčkou a posypte ještě curry.

Tip: Pokud chcete omáčku hladkou, rozmixujte ji a propasírujte přes jemné sítko.

05.

Currywurst můžete servírovat jako hlavní chod, stačí ho jen doplnit o porci hranolek.

Načítám