Článek
Zakladatelkou fenoménu currywurst byla Herta Heuwer, která v poválečném Německu provozovala stánek s rychlým občerstvením v Berlíně na ulici Kantstraße. Aby přilákala zákazníky, vytvořila roku 1949 unikátní směs koření vycházející z indické kořenící směsi garam masaly, kterou smíchala s rajčatovou omáčkou, a vzniklou zálivkou přelila klobásy. Tato lahodná kombinace jí vynesla úspěch po celém Berlíně a v roce 1959 si dokonce otevřela restauraci, kde se za dob největší slávy prodávalo až 10 000 porcí currywurstu týdně.
01.
Nejprve si připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli dozlatova.
02.
Přidejte rajčatovou omáčku, protlak, kari koření, papriku, cukr, sůl a pepř. Pokud chcete omáčku pikantnější, nahraďte sladkou papriku pálivou nebo přidejte špetku chilli. Vše zarestujte a přilijte vinný ocet. Omáčku vařte na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud nezhoustne a nezíská sytou barvu a chuť.
03.
Mezitím opečte vepřové párky na grilu nebo pánvi dozlatova.
04.
Hotové párky nakrájejte na plátky a nandejte na talíř. Přelijte je curry omáčkou a posypte ještě curry.
Tip: Pokud chcete omáčku hladkou, rozmixujte ji a propasírujte přes jemné sítko.
05.
Currywurst můžete servírovat jako hlavní chod, stačí ho jen doplnit o porci hranolek.