Článek
Víte, co jsou vlastně matjesy? Matjesy, tradiční nizozemská specialita, jsou mladé sledě naložené ve slaném nálevu. Díky tomuto procesu jsou matjesy jemné, lahodné a méně slané než běžně nakládané sledě.
Postup
01.
Rozdělte matjes na 2 půlky a nakrájejte je šikmo na cca 4 cm kousky. Plátky chleba opečte s trochou olivového oleje na kontaktním grilu nebo pánvi. Uvařenou červenou řepu (očištěnou a oloupanou) nakrájejte na velmi tenké plátky a pokapejte trochou citronové šťávy.
02.
Poté rozmačkejte avokádo, přidejte nasekanou pažitku a 1 lžíci citronové šťávy. Dochuťte solí a pepřem.
02.
Opečené plátky chleba potřete avokádovou směsí. Na polovinu z nich nandejte rukolu, nakrájené matjesy a plátky řepy. Naplněné krajíce chleba přiklopte prázdnými, nandejte na talíře a našikmo rozkrojte na poloviny.
Holandský panenský sleď - matjes - patří k nejzdravějším rybám, je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a další vitaminy. Chcete je ochutnat v jiné podobě než jen jako klasiku z plechovky? Využijte ve dnech 14. - 16. června v restauracích po celé Praze a blízkém okolí akci 1+1 porce zdarma.