Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Matjes Days

Foto: Matjes Days

Chcete vyzkoušet něco nového a nečekaně lahodného? Připravte si tento skvělý recept na klubové sendviče s matjesy, avokádem a červenou řepou. Kombinace chutí vás nadchne a překvapí svou svěžestí a vyvážeností. Tento recept je ideální pro lehký oběd nebo večeři a určitě si ho zamilují i vaši blízcí.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 3 ks uzeného sledě
  • 12 plátků celozrnného chleba
  • 6 lžiček olivového oleje
Avokádová pomazánka a dokončení
  • 1 ks avokáda
  • 1,5 lžíce šťávy z citronu
  • 1 ks vařené červené řepy
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 50 g čerstvé rukoly
Článek

Víte, co jsou vlastně matjesy? Matjesy, tradiční nizozemská specialita, jsou mladé sledě naložené ve slaném nálevu. Díky tomuto procesu jsou matjesy jemné, lahodné a méně slané než běžně nakládané sledě.

Postup

01.

Rozdělte matjes na 2 půlky a nakrájejte je šikmo na cca 4 cm kousky. Plátky chleba opečte s trochou olivového oleje na kontaktním grilu nebo pánvi. Uvařenou červenou řepu (očištěnou a oloupanou) nakrájejte na velmi tenké plátky a pokapejte trochou citronové šťávy.

02.

Poté rozmačkejte avokádo, přidejte nasekanou pažitku a 1 lžíci citronové šťávy. Dochuťte solí a pepřem.

02.

Opečené plátky chleba potřete avokádovou směsí. Na polovinu z nich nandejte rukolu, nakrájené matjesy a plátky řepy. Naplněné krajíce chleba přiklopte prázdnými, nandejte na talíře a našikmo rozkrojte na poloviny.

Holandský panenský sleď - matjes - patří k nejzdravějším rybám, je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a další vitaminy. Chcete je ochutnat v jiné podobě než jen jako klasiku z plechovky? Využijte ve dnech 14. - 16. června v restauracích po celé Praze a blízkém okolí akci 1+1 porce zdarma.

Načítám