Hlavní obsah
4,0
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když máte chuť na teplou večeři, nechce se vám stát dlouho u plotny a správně trváte na tom, že by zelenina měla tvořit podstatnou část talíře, volte chop suey. Rychlou a snadnou variabilní „čínu“, do které můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou najdete v lednici.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 300 g libového vepřového masa
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce solamylu
  • 3 ks hub shitake
  • 3 ks jarní cibulky
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks červené papriky
  • 1 hrst čerstvých fazolových lusků
  • 2 lžíce bambusových výhonků
Na zálivku
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml vývaru
  • 3 lžíce rýžového vína shao xing
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 1 lžíce solamylu
Na smažení
  • 5 lžic sezamového oleje
Článek

Oblíbený čínský pokrm se pravděpodobně zrodil v kantonské kuchyni a původně to bylo jídlo z různých zbytků masa a zeleniny. Na začátku minulého století ho čínští přistěhovalci v USA přizpůsobili západním chutím (a dostupným surovinám) a ve dvacátých letech bylo ve velkých městech USA už tak populární, že proniklo i do umění: Louis Armstrong složil skladbu Cornet Chop Suey (čte se čoap suej) a obraz Edwarda Hoppera Chop Suey se v roce 2018 prodal za 92 milionů dolarů.

Čínské rýžové víno shao xing (šao sing) seženete běžně v obchodních řetězcích, poohlédněte se v koutku s asijskými potravinami. Stojí kolem stokoruny a jeho chuť je v pokrmu důležitá. V lednici chvíli vydrží a lze ho využít i v jiných asijských receptech: hodí se do marinád na kuřecí i vepřové maso a také do zeleninových receptů. Pokud se vám do shánění nechce, můžete ho nahradit dostupnějším japonským rýžovým vínem mirin.

Postup

01.

Maso nakrájejte na menší nudličky (nebo na tenké plátky). Dejte ho do misky, přidejte škrob a vejce, dobře promíchejte a nechte chvíli bokem.

Tip: Místo vepřového můžete použít kuřecí, krůtí i na tenké plátky nakrájené hovězí maso.

02.

Nakrájejte na nudličky také zeleninu: použila jsem jarní cibulku (bílé části jsem rozčtvrtila), mrkev, červenou papriku, zelené fazolky, bambusové výhonky a houby shitake, vy můžete přidat brokolici, kedlubnu, pórek, žampiony, pak čoj, pár listů zelí, výhonky fazolí mungo, mladý hrášek...

Tip: Do pokrmu se skvěle hodí i houba Jidášovo ucho. Prodává se sušená a před použitím ji musíte alespoň na hodinu namočit.

03.

Nastrouhejte česnek, dejte ho do misky, přidejte suroviny na omáčku a dobře je promíchejte metličkou. Ve větší pánvi (nebo woku) rozpalte tři lžíce sezamového oleje a postupně krátce opečte zeleninu: Nejdřív vložte tu, která potřebuje nejdelší úpravu, a postupně přihazujte jemnější druhy. Až zelenina zvláční, ale stále bude ještě trochu křupavá, vyndejte ji z pánve a nechte chvíli bokem.

Tip: K česneku můžete přidat i kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru a místo sezamového použít slunečnicový nebo řepkový olej.

04.

Do pánve přilijte další dvě lžíce oleje a až se dostatečně rozpálí, rozprostřete do ní maso v jedné vrstvě a osmahněte ho ze všech stran. Bude mu stačit asi 5 minut, aby se dostatečně propeklo i uvnitř (jednu nudličku rozkrojte a případně ještě chvíli přidejte). Až bude maso hotové, vraťte do pánve i zeleninu. Připravenou omáčku ještě jednou promíchejte, vlijte do hrnce a už jenom krátce prohřejte. Podávejte ihned s rýží.

Dvě lžíce rýžového vína shao xing pak můžete přidat do sladkokyselé omáčky na kuře weet and sour nebo do marinády na čínské hovězí nudličky, budou ještě chutnější!

Načítám