Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nebudeme si nalhávat, že by burgery pařily mezi dietní pokrmy. Houska, často kalorická omáčka a pořádná porce mletého masa překrytá sýrem se řadí mezi noční můru většiny příznivců zdravého životního stylu. Ale jednou začas? To si snad může dopřát každý. A tenhle šťavnatý cheeseburger vážně stojí za hřích!

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžičky oleje
  • 4 ks hamburgerové housky
    1
    3
    7
  • 4 ks rajčat
  • 1 ks červené cibule
  • 8 plátků plátkového sýra
    7
  • 8 listů listového salátu
  • 8 lžic majonézy
    3
Obsažené alergeny
3
Vejce
7
Mléko a mléčné výrobky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Burgery mají nekonečné možnosti obměn. Máte chuť na houby? Přidejte mezi housky plátky žampionů. Pokud máte rádi modrý nebo plísňový sýr, připravte z něj dip do burgeru nebo sýry jednoduše navrstvěte na maso.

Postup

01.

Mleté maso smíchejte se solí a pepřem a důkladně propracujte rukama. Rozdělte ho na 4 stejně velké části a vytvarujte placky.

Tip: Maso můžete osolit až po propečení, aby při tepelné úpravě neztratilo tolik šťávy.

02.

Burgerové bulky podélně rozkrojte a řeznou stranu opečte na troše oleje.

03.

Rozehřejte gril nebo pánev a na zbylém oleji opékejte maso. Nejprve přibližně 4 minuty z jedné strany, pak burgery otočte, poklaďte vždy 2 plátky sýra a opékejte do vámi preferované propečenosti masa.

04.

Na spodní díl burgerové bulky rozetřete majonézu, na ni dejte salát, na něj maso, plátky rajčete a kolečka cibulky. Vše přiklopte druhou částí housky a servírujte. Pro pohodlnější konzumaci můžete cheeseburger zpevnit špejlí.

Burgery se nejčastěji servírují samotné, s hranolky nebo opečenými brambory. Jak je máte nejraději vy?

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 650,6 kJ
Bílkoviny41,39 g
Tuky54,79 g
Sacharidy49,62 g
Sůl2,47 g
SAFA16,07 g
Vláknina5,81 g
Cukry8,8 g

Načítám