Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nebudeme si nalhávat, že by burgery pařily mezi dietní pokrmy. Houska, často kalorická omáčka a pořádná porce mletého masa překrytá sýrem se řadí mezi noční můru většiny příznivců zdravého životního stylu. Ale jednou začas? To si snad může dopřát každý. A tenhle šťavnatý cheeseburger vážně stojí za hřích!

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžičky oleje
  • 4 ks hamburgerové housky
  • 4 ks rajčat
  • 1 ks červené cibule
  • 8 plátků plátkového sýra
  • 8 listů listového salátu
  • 8 lžic majonézy
Článek

Burgery mají nekonečné možnosti obměn. Máte chuť na houby? Přidejte mezi housky plátky žampionů. Pokud máte rádi modrý nebo plísňový sýr, připravte z něj dip do burgeru nebo sýry jednoduše navrstvěte na maso.

Postup

01.

Mleté maso smíchejte se solí a pepřem a důkladně propracujte rukama. Rozdělte ho na 4 stejně velké části a vytvarujte placky.

Tip: Maso můžete osolit až po propečení, aby při tepelné úpravě neztratilo tolik šťávy.

02.

Burgerové bulky podélně rozkrojte a řeznou stranu opečte na troše oleje.

03.

Rozehřejte gril nebo pánev a na zbylém oleji opékejte maso. Nejprve přibližně 4 minuty z jedné strany, pak burgery otočte, poklaďte vždy 2 plátky sýra a opékejte do vámi preferované propečenosti masa.

04.

Na spodní díl burgerové bulky rozetřete majonézu, na ni dejte salát, na něj maso, plátky rajčete a kolečka cibulky. Vše přiklopte druhou částí housky a servírujte. Pro pohodlnější konzumaci můžete cheeseburger zpevnit špejlí.

Burgery se nejčastěji servírují samotné, s hranolky nebo opečenými brambory. Jak je máte nejraději vy?

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie14 602,42 kJ
Bílkoviny165,55 g
Tuky219,15 g
Sacharidy198,47 g
Sůl9,87 g
SAFA64,29 g
Vláknina23,22 g
Cukry35,19 g

Načítám