Článek
Nejspíš budete znát paprikovou verzi nakládaného bůčku. Je také skvělá, pro někoho ale až příliš česneková. Bylinková verze je jemnější a aromatické bylinky, ve kterých je obalená, pomůžou i s trávením tučnějšího masa.
Postup
01.
Do hrnce, do kterého se vám maso pohodlně vejde, dejte tolik vody, aby byl bůček zcela ponořený. Přihoďte oloupané a rozmáčknuté stroužky česneku, všechno koření a sůl a vodu přiveďte k varu. Stáhněte plamen na mírný a bůček pod pokličkou pomalu uvařte doměkka, potrvá to asi hodinu. Maso vyjměte a nechte vychladnout.
Tip: Z vývaru posbírejte přebytečný tuk a přeceďte ho. Je skvělý jako základ do jakékoliv luštěninové polévky.
02.
Zatímco se maso vaří, připravte si bylinkovou pastu. V hmoždíři rozdrťte semínka fenyklu, přidejte tymián a rozmarýn a také je jemně podrťte. Bylinky přesypejte do misky, přidejte sušený česnek, sůl a pepř a dobře promíchejte. Nakonec přidejte olej a umíchejte hustou a voňavou kořenící pastu.
03.
Z uvařeného a vychladnutého bůčku seřízněte kůži. Studený bůček položte na dvojitou vrstvu pevného alobalu a ze všech stran ho důkladně potřete připravenou bylinkovou pastou. Pevně ho zabalte do alobalu a nechte v lednici dobře uležet. Jeden den je naprosté minimum, nejlepší bude čtvrtý nebo pátý den.
04.
Bůček nakrájejte na tenké plátky a podávejte s nakládanou zeleninou, trochou najemno nasekané červené cibule a s dobrým chlebem. Přidat můžete i pikantní hořčici.
Na stůl pak připravte i ty zdravější varianty pohoštění: pomazánku z červené řepy, skvělý hummus a třeba jednoduché květákové placičky.