Hlavní obsah
3,3
(21)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tuto specialitu jistě znáte z asijských bister. Svěží pokrm s restovaným hovězím, rýžovými nudlemi, křupavou čerstvou zeleninou a pikantní zálivkou. Jak si ho připravit jednoduše doma, to se dozvíte v tomto receptu.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 250 g hovězí kýty
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g vlasových rýžových nudlí
  • 1/2 ks ledového salátu
  • 1 ks mrkve
  • 30 g klíčků mungo
  • 1/2 ks salátové okurky
  • 2 hrsti arašídů
  • 2 lžíce smažené cibulky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Na zálivku
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 ks chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
Článek

Historie této speciality sahá do Vietnamu. Vznikla jako součást vietnamské street food kultury, která je známá tím, že kombinuje čerstvé ingredience do rychlých a chutných jídel.

Postup

01.

Nejprve dejte hovězí maso vcelku na chvíli do mrazničky, aby ztuhlo a lépe se krájelo na tenké kousky.

02.

Marinádu na maso připravte z rybí omáčky, sezamového oleje a stroužku česneku. Citronovou trávu rozklepejte, pokrájejte na menší kousky a dejte ji k marinádě. Maso nakrájejte na tenké plátky, vložte do marinády a nechte ležet asi hodinu v pokojové teplotě.

03.

Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte rybí omáčku, rýžový ocet, lžíci cukru a vodu, přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a svařte. Zálivku přeceďte a nakonec přidejte nasekanou čerstvou chilli papričku v množství dle chuti. Zálivku nechte zcela zchladnout.

04.

Rýžové nudle krátce uvařte doměkka v osolené vodě s lžící oleje a octa. Sceďte a nechte zchladnout.

05.

Omytý ledový salát nakrájejte na proužky. Stejně tak mrkev a salátovou okurku. Arašídy nasekejte nebo nadrťte v hmoždíři a nasucho opražte na pánvi.

06.

Naložené maso (bez marinády) zprudka orestujte ve vrstvě oleje v pánvi wok a přidejte k němu klíčky fazolí mungo.

07.

Pokrm servírujte ve větší hluboké misce: naložte do ní zchladlé nudle, nasekaný ledový salát, okurku, mrkev, čerstvě orestované hovězí maso, koriandr, arašídy a smaženou cibulku. Ke každé porci servírujte zvlášť zálivku v malé misce.

Chcete se vydat na asijský gastronomický výlet i s hůlkami? Poradíme vám, jak se jimi najíst jako profík.

Energetická hodnota celkem - 2 porce
Energie6 374,14 kJ
Bílkoviny79,41 g
Tuky53,95 g
Sacharidy179,31 g
Sůl19,35 g
SAFA11,61 g
Vláknina14,89 g
Cukry29,17 g

Načítám