Článek
Historie této speciality sahá do Vietnamu. Vznikla jako součást vietnamské street food kultury, která je známá tím, že kombinuje čerstvé ingredience do rychlých a chutných jídel.
Postup
01.
Nejprve dejte hovězí maso vcelku na chvíli do mrazničky, aby ztuhlo a lépe se krájelo na tenké kousky.
02.
Marinádu na maso připravte z rybí omáčky, sezamového oleje a stroužku česneku. Citronovou trávu rozklepejte, pokrájejte na menší kousky a dejte ji k marinádě. Maso nakrájejte na tenké plátky, vložte do marinády a nechte ležet asi hodinu v pokojové teplotě.
03.
Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte rybí omáčku, rýžový ocet, lžíci cukru a vodu, přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a svařte. Zálivku přeceďte a nakonec přidejte nasekanou čerstvou chilli papričku v množství dle chuti. Zálivku nechte zcela zchladnout.
04.
Rýžové nudle krátce uvařte doměkka v osolené vodě s lžící oleje a octa. Sceďte a nechte zchladnout.
05.
Omytý ledový salát nakrájejte na proužky. Stejně tak mrkev a salátovou okurku. Arašídy nasekejte nebo nadrťte v hmoždíři a nasucho opražte na pánvi.
06.
Naložené maso (bez marinády) zprudka orestujte ve vrstvě oleje v pánvi wok a přidejte k němu klíčky fazolí mungo.
07.
Pokrm servírujte ve větší hluboké misce: naložte do ní zchladlé nudle, nasekaný ledový salát, okurku, mrkev, čerstvě orestované hovězí maso, koriandr, arašídy a smaženou cibulku. Ke každé porci servírujte zvlášť zálivku v malé misce.
Chcete se vydat na asijský gastronomický výlet i s hůlkami? Poradíme vám, jak se jimi najíst jako profík.