Článek
Jednoduché a prosté jídlo, které si na nic nehraje: je to zkrátka kus měkkého vepřového v housce s hořčicí. V Portugalsku je tento sendvič tak populární, že se pod jménem Mc Bifana objevil dokonce i v nabídce McDonald’s. Množství vína v receptu se nelekejte, smísí se s masovou šťávou a kořením a vytvoří lahodnou navinulou omáčku.
Postup
01.
Vepřovou kotletu nakrájejte na tenké plátky silné asi 0,5 cm. Jemně je naklepejte z obou stran, osolte, opepřete a vydatně potřete mletou červenou paprikou. V míse promíchejte suroviny na marinádu (česnek nakrájejte na tenké plátky), vložte do ní připravené maso a ujistěte se, že je dobře ponořené. Mísu přikryjte fólií a nechte marinovat alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
02.
Ve větší pánvi rozpalte sádlo na vyšší teplotu. Až bude horké, vložte do něj opatrně okapané plátky masa, marinádu zatím nechte bokem. Smažte je z jedné strany asi 5–8 minut dohněda, poté je obraťte a do pánve vlijte marinádu včetně česneku a bobkového listu.
03.
Stáhněte teplotu a maso krátce poduste, až se omáčka částečně zredukuje a plátky masa změknou (mělo by stačit 10–15 minut), maso občas obraťte. Mezitím rozřízněte housku, a pokud chcete, řezné strany nasucho opečte (není to ale nutné, neopečená houska dokáže absorbovat víc lahodné omáčky).
Tip: V Portugalsku se na bifanu nejčastěji používá pečivo papo seco, křupavá, ale nadýchaná bílá bulka podobná klasické housce.
04.
Nakonec obě strany housky pokapejte omáčkou, vložte do ní plátky masa a přidejte hořčici. Podávejte ideálně se sklenicí studeného piva.
Tip: V Portugalsku se do bifany někdy přidává trocha osmažené cibule, i bez ní je ale skvělá.
Chybí vám v jídle alespoň trocha křupavé zeleniny? Přidejte k sendviči misku klasického zelného salátu Coleslaw nebo hanáckého salátu z červeného zelí.