Článek
Postup
01.
Maso zbavte tučných částí a nakrájejte ho na větší kostky. Omyté papriky zbavte jádřinců a nakrájejte je na silnější proužky, cibuli nakrájejte nadrobno.
Tip: Na dušení ráda používám vepřovou plec: je příjemně šťavnatá, dobře měkne a i cena je příznivá. Pokud máte rádi libovější maso, můžete použít i vepřovou pečeni.
02.
Ve větším hlubším pekáčku rozpalte olej (Řekové používají olivový a spíš víc, než míň), vložte na něj maso, osolte, opepřete a opečte ho ze všech stran dohněda. Maso vyjměte a nechte chvíli stranou. Do uvolněné pánve dejte cibuli, také ji s citem osolte a opepřete a na středním ohni orestujte dosklovata. Přidejte i papriky a ještě chvíli společně opékejte.
03.
Až začnou papriky měknout, dejte do pánve kmín, bobkový list, nové koření a kousek skořice (postačí 1 cm) a krátce je opečte. Přidejte také hořčici a rajčatový protlak a rozmíchejte je v horkém tuku. Do pánve vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, podlijte vínem a nechte ho chvíli na silnějším ohni redukovat. Až se většina vína odpaří, stáhněte plamen, přilejte vývar a maso pod pokličkou za občasného míchání poduste do měkka, potrvá to asi 45–50 minut.
04.
Podávejte s bílým chlebem, těstovinami nebo jemnou bramborovou kaší.