Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

V létě mák okouzluje narůžověle rozkvetlými květy, na podzim nám dům provoní makové buchty. Receptů z máku není nikdy dost, a proto vám přinášíme tip na makové švýcarky.

50 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citronová kůra
  • 1,5 dl mléka
  • 20 g droždí
Náplň
  • 200 g máku
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 350 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 špetka nového koření
Na podsypání
  • 3 lžíce hladké mouky
Na vymazání plechu
  • 1 hrudka másla
Na potření
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Kynuté těsto připravte klasickým způsobem: Část vlažného mléka odlejte do misky, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj kvasnice a uložte na teplé místo, kde nechte vzejít kvásek.

02.

Do mísy nasypte mouku, přidejte zbylý cukr, rozpuštěné a zchladlé máslo, žloutek, sůl a citronovou kůru, následně přidejte vzešlý kvásek a přilijte skoro všechen zbytek mléka. Zadělejte tuhé, ale pružné těsto, které na dotek skoro nelepí, podle potřeby přidejte zbytek mléka nebo kapku navíc, každá mouka saje trochu jinak. Hotové těsto zakryjte lehkým popraškem hladké mouky, přes mísu dejte čistou utěrku a nechte v teple asi 40 minut kynout.

03.

Mezitím si připravte makovou náplň: mák, mléko, kousek másla a koření asi 5 minut svařte. Náplň by měla být spíš řídká než hustá, ale nesmí téct, ideální konzistence je asi jako trochu hustější krupičná kaše.

04.

Pracovní plochu (a připravte si jí velký kus!) posypte hladkou mouku a ještě jednou rukama důkladně propracujte těsto. To pak pomoučněte i z vrchu a vyválejte velkou, asi 2–3 mm tenkou placku – mělo by přes ni být skoro vidět.

05.

Na vyválené těsto naneste rovnoměrně mák a cukrářskou stěrkou ho v tenké vrstvě rozetřete po celé ploše až úplně do krajů. Pokud těsto někde mírně protrhnete, nic tragického se neděje, ale na tuhle fázi si připravte trochu pevnější nervy, těsto se rádo vzpírá. Potřenou placku zaviňte jako roládu a těsto u toho dostatečně utahujte, aby se pak švýcarky „nerozjely“.

06.

Hotového hada nechte asi 10 minut nakynout, odkrojte nepravidelné konce a pak ho nakrájejte na asi 2,5–3 cm široké kousky. Čím je had silnější, tím širší kousky potřebujete. Nakonec vezměte vařečku s tenkým koncem a každý kousek uprostřed promáčkněte až na stůl – švýcarky se rozjedou do typického tvaru.

07.

Nakonec je urovnejte na vymazaný plech, ideálně nechte zase asi 10 minut kynout a nakonec je potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 25–30 minut.

Související témata:

Načítám