Článek
Velký hrnec dobrého jídla pro čtyři lze i dnes uvařit za méně než 50 Kč. Jenže chutná, levná (a většinou bezmasá) jídla se nedají jíst pořád. Zejména proto, že v nich obvykle chybí dostatečné množství bílkovin a také maso je nejdražší surovina. Uvařit plnohodnotné jídlo s masem a přílohou za tuto cenu je téměř nemožné.
Řešení ale naštěstí existuje: jídelníček musíte naplánovat na několik dní a při nákupech přemýšlet. Když v týdnu chytře prostřídáte dražší masová jídla s levnějšími pokrmy z luštěnin a sezonní zeleniny, není až tak složité dostat se na 30 Kč za porci.
Jídelníček jsme připravovali začátkem září 2022, v čase, kdy vrcholila sezona rajčat, paprik, a i květák se dal pořídit levněji. Jejich cena je v květnu 2023 vyšší, zároveň ale klesla cena jiných potravin, a pokud budete nakupovat za akční ceny, stejný nákup se vám podraží jenom o 16 korun.
Pokud chcete ušetřit, vsaďte vždy na sezonní potraviny. Skvělé recepty najdete v rubrice Co vařit o víkendu.
Čeká vás šest receptů na rychlá a levná rodinná jídla. Uvaříte podle nich obědy nebo teplé večeře pro čtyřčlennou rodinu na celý pracovní týden tak, že průměrná částka za porci nepřesáhne 30 korun (a jeden recept je navíc pro ty, komu některá surovina opravdu nechutná). Jak ušetřit na jídle?
1. Dobře plánujte (a zapojte rodinu)
V neděli večer připravte jídelníček na příští týden. Každý člen rodiny se k němu může vyjádřit a společně pak vylaďte finální podobu. Děti jsou ochotnější přijmout i méně oblíbená jídla, když se na plánování podílejí a mají možnost výběru. V klidu si sepište, jaké suroviny vám chybějí (níže najdete celý nákupní seznam), v týdnu pak ušetříte čas, nervy i peníze – odpadne úporné přemýšlení nad večeří mezi regály, které nezřídka končí nákupem drahých polotovarů.
2. Nebojte se improvizovat
Připravený jídelníček udrží rozpočet v rozumných mezích, ale neberte ho jako dogma. Buďte připraveni reagovat na různé slevové akce: založte si složku s oblíbenými recepty a průběžně ji doplňujte. Ideální je sdílený soubor, ke kterému máte přístup z telefonu. Když pak uvidíte květák v akci, vzpomenete si třeba na květákové placky.
3. Nakupujte chytře
Slevové akce využívejte, ale s rozumem. Ve větším nakupujte jen to, co určitě spotřebujete a máte kde uskladnit. Nenechte se zlákat akčními cenami cukrovinek. Koupíte-li tři balení sušenek s původní cenou 28 Kč v akci za 17, vypadá to, že jste ušetřili hezkých 33 Kč. Ve skutečnosti jste utratili 51 Kč za hromadu cukru a nezdravých tuků. Za podobnou cenu upečete plný plech cuketového perníku s jogurtem, který můžete dětem bez rozpaků zabalit ke svačině.
- Chcete čísla? V akci jsem koupila celé kuře plus dvě čtvrtky (2,20 kg) za 180 Kč. Po vykostění jsem měla 600 g kuřecích stehen bez kůže a 600 g kuřecích prsou s kůží. Zůstala mi křídla a skelety se spoustou masa – připravila jsem z nich 3,5 l silného kuřecího vývaru, pak jsem je obrala a získala jsem 300 g vařeného masa (na 5 porcí rizota). Kdybych kupovala prsa, stehna a skelety zvlášť, utratím asi 350 Kč.
4. Nebojte se pustit do vaření
Nejvíc ušetříte (a nejkvalitnější jídlo připravíte), když budete vařit ze základních surovin. Myslíte, že to neumíte? Na internetu najdete videopostupy téměř na vše!
Skvěle lze ušetřit na moučných přílohách. Za kilo chlazených špeclí zaplatíte asi 120 Kč, domácí vyjdou na 20. Vyrobit 12 pšeničných tortill stojí 15 korun, v obchodě za ně chtějí skoro stovku. A vlastní nudle do polévky znamenají oproti kupovaným téměř poloviční úsporu.
Dejte přednost suchým luštěninám a mrazenému hrášku a kukuřici před konzervami. Naučte se, jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly: získáte levný zdroj kvalitních rostlinných bílkovin.
Když narazíte na levné ovoce nebo zeleninu, zpracujte je: zavařujte a nakládejte, sušte a ukládejte do mrazáku. Sezonní zeleninu využívejte co nejvíc, je nejen zdravá, ale jídlo navíc nastaví a zlevní.
5. Neplýtvejte a sledujte sociální sítě
Kupujte jenom tolik, kolik opravdu spotřebujete, a případné přebytky řádně označte a odkládejte do mrazničky. Mějte přehled, co v mrazničce opravdu máte, a spotřebujte jídlo dřív, než se promění na nevzhlednou přesušenou hroudu.
A inspirujte se! Iniciativa Zachraň jídlo spustila program Září proti plýtvání a každý týden přináší skvělé tipy, jak ušetřit. Za projektem Skromná kuchyně stojí pan Cuketka a jeho videorecepty jsou domácké, nenáročné a poměrně levné. Skvělou práci dělá i skupina kolem Hany Michopulu pod hastagem #skromnejidlo.
Levný rodinný jídelníček na pracovní týden
Jak tedy připravit 28 porcí domácího jídla v 6 receptech dohromady za 840 Kč (24 porcí pro 4člennou rodinu + 4 porce mi zbyly navíc například pro návštěvu nebo je můžete zamrazit), průměrně za 30 Kč za porci? (Z kuřecích skeletů jsem navíc připravila asi 3,5 l vývaru.)
V ceně nejsou započítány náklady na energie a na práci, recepty jsem ale připravovala tak, aby bylo vaření co nejkratší a nejúspornější a nebylo příliš komplikované. Práci se sice nevyhnete, ale rozhodně ji nemusí dělat jen jeden člen domácnosti! K projektu jsem přizvala třináctiletého syna: zvládl vykostit kuře podle videa, uválet ovocné knedlíky a zapečený květák uvařil úplně sám.
A co najdete na stole?
- Kuřecí paprikáš s domácími špeclemi – 6 porcí
- Kuřecí rizoto – 5 porcí
- Hrachová kaše – 5 porcí
- Kuřecí gyros – 4 porce
- Zapečený květák – 4 porce
- Jablkové knedlíky – 4 porce
Recepty s přesnými rozpisy postupně zveřejníme v průběhu následujícího týdne. Jsou nenáročné a bez drahých či neobvyklých ingrediencí a postupů. Jaké suroviny byly k vaření potřeba?
Nákupní seznam | |
---|---|
Kuře v akci, 2,20 kg (celé plus dvě čtvrtky) | 180 Kč |
Cibule, 1 kg | 20 Kč |
Květák v akci, 1 kus | 45 Kč |
Mrkev, 4 kusy | 15 Kč |
Petržel, svazek 350 g | 35 Kč |
Celer s natí, 1 kus | 25 Kč |
Salátová okurka, 1 kus | 20 Kč |
Rajčata, 4 kusy | 24 Kč |
Paprika bílá, 2 kusy | 10 Kč |
Ledový salát, 1 kus | 22 Kč |
Jablka, 4 kusy | 20 Kč |
Máslo | 60 Kč |
Měkký tvaroh, 0,5 kg | 52 Kč |
Gouda, 250 g | 55 Kč |
Zakysaná smetana, 200 g | 17 Kč |
Jogurt hustý bílý, 200 g | 20 Kč |
Vejce, 10 kusů | 43 Kč |
Rýže jasmínová, 500 g | 32 Kč |
Dětská krupička, 500 g | 30 Kč |
Hrách žlutý půlený, 500 g | 18 Kč |
Mouka hladká, 1 kg | 21 Kč |
Mouka polohrubá, 1 kg | 21 Kč |
Olej, 1 l | 55 Kč |
Cena za nákup | 840 Kč |
Nakupovala jsem podle připraveného jídelníčku, takže jsem beze zbytku využila většinu surovin. Nespotřebovala jsem celý olej, mouku ani máslo a zůstalo mi i 1,5 litru domácího kuřecího vývaru. Navíc jsem použila sůl, koření, moučkový cukr na knedlíky, hrst hrášku z mrazáku, darovaná rajčata a okurku.
Tento jídelníček berte jako inspiraci, jak nad jídlem přemýšlet. Dopřejte si v týdnu dražší kus masa, na druhý den zbytek modifikujte, doplňte zeleninou a přetvořte na jiné jídlo. Zaveďte luštěninové středy nebo nudlové čtvrtky a využívejte sezonní zeleninu a ovoce. I skromnější jídlo hezky naservírujte, ozdobte čerstvými natěmi a jezte v klidu. Je to to nejlepší, co pro sebe a rodinu můžete udělat.
Při přípravě týdenního jídelníčku vás mohou inspirovat jednoduché recepty na levná jídla.