Článek
Rakouská expertka Hanni Rützler, která dlouhodobě sleduje vývoj moderní gastronomie, se proslavila knihami, jež se zabývají takzvanými food trendy. Zajímá vás, jaké suroviny jsou v kurzu? Možná byste byli překvapeni! Mezi nejrůznější exotické suroviny se do publikace Foodreport 24 probojovala také „naše“ pohanka. Není divu, tato nenápadná kráska v sobě ukrývá mnohem víc než jen skvělou chuť.
Historie pohanky
Pohanka je s naší kulturou spjata už od středověku. Do Evropy se pravděpodobně rozšířila díky nájezdům vojsk Saracénů a Tatarů. Od těchto dobyvačných pohanů je také odvozen český název pohanka. První zmínky o této surovině na našem území pocházejí z 12. století z okolí Opavy, Kadaně, Starého Jičína a Uherského Brodu. V 16. století prý byla u nás dokonce jednou z nejoblíbenějších potravin.
Co je pohanka
Někdo by popsal pohanku jako divný plevel, ale ve skutečnosti můžeme tuto nenápadnou rostlinku zařadit mezi takzvané pseudoobiloviny, kam patří také například amarant a quinoa. V kuchyni mají stejné uplatnění jako obiloviny, hlavní zásobní látkou je však u nich škrob. Na rozdíl od běžných obilovin neobsahují lepek, a jsou tedy ideální potravinou pro ty, kdo na něj mají alergii.
Proč si dát pohanku
Pohanka je nejen chutná, ale také výživná. Dokáže zahřát organismus, což se může obzvlášť v zimě hodit. Čistí a posiluje střeva, hodí se i při léčbě chronického průjmu. Dále je bohatá na důležité živiny, jako je vláknina, bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerální látky. Funguje jako prevence vzniku oparů a díky rutinu posiluje cévy.
Jak vařit pohanku? 4 kroky k dokonalosti
- Propláchněte ji: Pohanku nejdříve pořádně propláchněte pod studenou tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty.
- Vařit, nebo nevařit? Pohanka se dá buď uvařit (přijdete tak ale o některé zdraví prospěšné látky, jako je kupříkladu vitamin C), nebo ji můžete nechat „dojít“ ve vodě či vývaru. Tento způsob sice uchová v pohance maximum živin, ale příprava je delší – dle kvality pohanky může trvat i několik hodin. Pokud chcete postup zkrátit, inspirujte se u čočky. Nechte pohanku přes noc namočenou a až poté použijte do receptů. Když se pohanku rozhodnete vařit, dejte ji do osolené vody v poměru 1 : 1,5 a vařte 10 minut, poté ji nechte 15 minut pod pokličkou dojít.
- Syrová pohanka: Fanoušky raw stravy potěší, že se pohanka vlastně nemusí vařit vůbec. Je vhodná i na klíčení. Pořiďte si tu, která je k tomu přímo určená.
- Pohanka s příchutí: K pohance sedí tradiční, chuťově výraznější suroviny a bylinky, jako jsou česnek, houby, majoránka a cibule. Pokud je vám charakteristická vůně a chuť pohanky i přes všechnu snahu stále nepříjemná, ochuťte ji zeleninovým vývarem nebo namočenými houbami.
Pohankové recepty
Přejděme od teorie k praxi a podívejme se na recepty. Vyberete si na slano, nebo raději na sladko?