Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Řada z nás vnímá smoothie jako nápoj náležící do pitného režimu, opak je však pravdou. „Náš mozek nebere smoothie kvůli jeho tekuté podobě jako jídlo, tudíž si musíme dávat pozor, abychom si ho odečetli z denního energetického příjmu a bylo úměrné hodnotě svačiny či snídaně, kterou nahrazuje. Důvodů, proč se smoothie považuje za regulérní jídlo, je několik. Tím, že obsahuje vyjma ovocné a zeleninové složky často i mléčné výrobky, proteinový prášek, ořechy či ořechové krémy, semínka nebo vločky, poskytuje smoothie významné množství kalorií i živin, což je charakteristické pro jídlo spíše než nápoj. Ačkoliv je smoothie z pohledu vitaminů či vlákniny zajímavá forma jídla, neměli bychom to s ním přehánět a denní dávka by neměla při hubnutí překročit 200 ml,“ vysvětluje nutriční specialistka Kateřina Šimková, která pro Zdravé stravování sestavuje dietní krabičky a smoothie často zařazuje mezi svačinky. Připravit se dá v nespočtu variací, a to nasladko i naslano.
Oves: zdravá přísada pro plnohodnotné smoothie
Oves je skvělým zdrojem vlákniny, ale smoothie navíc dodá i krémovou konzistenci a zvýší jeho výživovou hodnotu. Právě smoothie je jednou z variant, jak do jídelníčku zařadit nutričně bohatý oves. „Smoothie může být zajímavou formou, která přesvědčí i vaše děti ke konzumaci ovoce a zeleniny. Zaujme je svou pestrostí a barvami, a navíc vám poskytne možnost, jak začlenit oves do jejich stravy. Do jídelníčku svého i dětí můžete také přidat ovesný drink z fermentovaných ovesných vloček, které byly předem naklíčené. Takový nápoj vzniká za působení bakterií mléčného kvašení, proces fermentace navyšuje obsah zdraví prospěšných látek a zlepšuje chuť i texturu nápoje,“ dává tipy na vylepšené svačinky prospívající střevní mikroflóře nutriční terapeutka ze Semix Pluso Zuzana Melicharová.
Ořechy a semínka: nakopnutí plné živin
Přidání ořechů a semínek do smoothie je skvělý způsob, jak tělu dodat více bílkovin, zdravých tuků, vitaminů i minerálních látek. „Do smoothie můžete vyzkoušet různé typy ořechů, jako jsou mandle, lískové ořechy, pistácie, kešu nebo semínka – doporučuji vyzkoušet živinami nabitá lněná, chia nebo dýňová semínka pro různorodost chutí. Vsadit můžete také na ořechové krémy, které skvěle obohatí smoothie chuťově i nutričně. Kvalitní ořechový krém poznáte podle ověřeného výrobce, často napoví i barva. Například u oblíbeného pistáciového krému by měla být určující zelená, na etiketě doporučuji sledovat, zda výrobce nepoužívá umělá barviva,“ dává tip Petra Vránová, generální ředitelka rodinné pražírny ořechů ALIKA.
Protein a koření: pro silné tělo a pestré chuťové zážitky
Fantazii se u smoothie i smoothie bowls meze nekladou. Dodání proteinového prášku je jedním ze způsobů, jak navýšit v pokrmu obsah bílkovin. Nebojíte-li se chuťových experimentů, sáhněte po koření, které dokáže vykouzlit z každého smoothie jedinečný zážitek. „Určitě bych doporučila vyzkoušet voňavé koření, jako je kardamom, vanilka, tonka, karob či skořice. Pro smoothie, které neprochází tepelnou úpravou, bych upřednostnila pravou cejlonskou skořici. Cinnamomum zeylonicum neboli skořicovník ceylonský je považován za nejkvalitnější, protože má vysoký obsah cinnamaldehydu, který stojí za typickou vůní a sladkou chutí, a naopak má minimální obsah toxinu kumarinu. Pro zahřívací efekt můžete využít zázvor, chilli papričky a pepř. Ovocné tóny najdete v malabarském pepři, který kombinuje ovocné aroma s lehce zemitou chutí. Červený kampotský pepř dodá smoothie mírnou pálivost a ovocné tóny. Vysokohorský grapefruitový pepř vás nadchne výrazným aroma grapefruitu, limetky, meduňky a pomela se stopou jemně hořkých tónů,“ dává tip kořenářka Michaela Schneedorferová z Království chuti.