Hlavní obsah

Rakytník: Superpotravina v barvě slunce obohatí váš život. Pomůže se zdravím i mladistvým vzhledem

Foto: svetlana-81, Shutterstock.com

Foto: svetlana-81, Shutterstock.com

Rakytník řešetlákový, známý svými jasně oranžovými bobulemi, je skutečným pokladem přírody. Tato superpotravina, bohatá na vitaminy a antioxidanty, se stává stále populárnější v moderním životním stylu. Přidejte rakytník do svého jídelníčku a objevte jeho zázračné účinky na zdraví a krásu.

Článek

Rakytník má za sebou fascinující cestu napříč staletími. Jeho kořeny sahají až do starověké Evropy a Asie, kde byl ceněn pro léčivé vlastnosti. Řekové a Tibeťané ho využívali k posílení vitality a léčbě různých neduhů. V Číně byl rakytník znám už před více než tisíci lety a stal se nedílnou součástí tamní medicíny. V Evropě se jeho popularita šířila zejména ve středověku, kdy lidé věřili, že má magické schopnosti a chrání je před zlými duchy. Také se říkalo, že větvička nade dveřmi nepustí do domova nepřízeň, a některé národy, například Skandinávci, dodnes věří, že rakytník přináší štěstí a zdraví každému, kdo ho pěstuje nebo konzumuje.

Rakytník jako pradávný lék

Tradiční léčitelé po staletí využívali rakytník jako všelék. Bobule vám naservírovaly k posílení imunity, zlepšení trávení a léčbě kožních problémů. Rakytníkový olej byl aplikován na rány a popáleniny díky svým regeneračním a hojivým vlastnostem a rakytníkový čaj se stal oblíbeným prostředkem proti kašli a respiračním onemocněním.

Jak to vidíme dnes

Moderní věda potvrzuje to, co tradiční léčitelé věděli už dávno. Rakytník je bohatý na vitamin C, E a A, flavonoidy, minerály a esenciální mastné kyseliny. Tyto látky podporují imunitní systém, zlepšují stav pokožky, mají protizánětlivé účinky a podporují regeneraci tkání.

Navíc přispívá k dobrému trávení a pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. „Rakytník obsahuje různé bioaktivní sloučeniny, jako jsou mastné kyseliny, flavonoidy, vitaminy a fytosteroly, které různými způsoby zlepšují kardiovaskulární systém. Dokáže snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, což jsou rizikové faktory aterosklerózy a srdečního infarktu,“ vysvětluje farmaceut Roshan Kumar Dubey.

Jak rakytník jíst nebo pít

Nenapadá vás, jak oranžové kuličky konzumovat? Nemusíte je zobat po jedné. Poradíme vám několik tipů, abyste je mohli snadno a chutně zařadit do jídelníčku. Rakytník je totiž neuvěřitelně všestranný a lze ho využít mnoha způsoby. Můžete z něj připravit džusy, marmelády, čaje a smoothie.

  • Rakytníkový džus s medem: Smíchejte čerstvý džus s medem a vodou pro osvěžující nápoj.
  • Rakytníkové smoothie: Bobule přidejte do smoothie, dokonale ladí s banánem a jogurtem.
  • Rakytníková marmeláda: Místo rybízu zkuste letos zavařit do džemu rakytníkové bobulky s cukrem. Postup je stejný jako u ostatních marmelád.
  • Rakytníkový čaj: Zalijte sušené bobule horkou vodou a nechte louhovat. Pokud je na vás čaj moc kyselý, sáhněte ještě po medu.
  • Rakytníkový salát: Přidejte čerstvé bobule do zeleninového salátu, například společně s ořechy a sýrem.
Foto: LN team, Shutterstock.com

Rakytník snadno zavaříte, podobně jako rybízFoto: LN team, Shutterstock.com

Zajímavosti, tipy, triky a vychytávky

  • Tip na skladování: Bobule ideálně zamrazte, aby si uchovaly svou nutriční hodnotu. Také je můžete snadno usušit.
  • Krása z rakytníku: „Rakytník je široce používán v přípravcích na pleť a vlasy díky bohaté řadě vitaminů a mastných kyselin, které obsahuje. Kromě vitaminů C, A a E je olej bohatý na kyselinu gama-linolenovou, omega-6 mastnou kyselinu, která podporuje krevní oběh a snižuje známky stárnutí. Rakytníkový olej také obsahuje rostlinné steroly jako beta-sitosterol a kampesterol, které dodávají hydrataci, hladkou texturu pokožky a zvyšují její pružnost,“ potvrzuje lékařka Poonam Sachdev.
  • Pěstování: Rakytník je nenáročný na pěstování a roste i v chudých půdách.
  • Rakytník v kuchyni: Bobule lze použít jako přírodní barvivo do různých pokrmů.
  • Energetická bomba: Rakytník je skvělá ingredience do sportovních nápojů. Nakopne vás díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů.

Načítám